Все още не се знае дали Германия ще поиска въвеждането на предпазни клаузи за България и Румъния още от началото на членството им, съобщава Портал Европа.

От електронното издание поясняват, че по време на среща в Берлин между германския канцлер Ангела Меркел и чуждестранни кореспонденти станало ясно, че тя все още не е получила отговор на писмото си до председателя на Европейската комисия - Жозе Мануел Дурау Барозу по повод на България и Румъния.

До средата на месеца и във всички случаи преди срещата на ЕС на върха, която е в края на тази седмица, председателят на Европейската комисия би трябвало да отговори с писмо на Ангела Меркел, в което да даде оценка на България и Румъния за ситуацията в двете области: вътрешен ред и правосъдие.

В писмото си до Барозу Меркел посочва, че страната й иска да има оценката на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред в Румъния и България още през декември.

Ангела Меркел не уточнява, какво точно разбира под понятието "предпазни мерки", за които настояват германските депутати в декларация, приета паралелно с ратификацията на присъединителните договори на България и Румъния.
Именно след тази декларация на Бундестага германският канцлер изпрати писмото си до Барозу.

Не е тайна, че ХДС и най-вече ХСС, чийто лидер е Ангела Меркел настояват за въвеждането на предпазни клаузи в областта на правосъдието и вътрешния ред още от началото на 2007-ма година, т.е. за изключване на България и Румъния от общите правила и решения на съюза в тези две области.

Според социалдемократическата фракция в Бундестага обаче формата на шест месечен мониторинг спрямо двете страни, предложена от Европейската комисия, е достатъчна.
По принцип на срещата на върха на ЕС в края на седмицата Германия е в правото си да поиска въвеждането на предпазни клаузи за България и Румъния още от началото на идната година, когато поема председателството.

Дали предложението й ще бъде прието е отделен въпрос, коментират от Портал Европа. Точно за това обаче настояват от ХСС. Така според наблюдатели писмото на германския канцлер е всъщност компромис между партиите, включени в управляващата коалиция, с който топката се прехвърля отново в Брюксел.

Ето защо не е чудно, че пред чуждестранните журналисти в Берлин Ангела Меркел избягна всякакъв коментар и се ограничи с репликата, че очаква първо Барозу да й отговори.