Ще настоявам с постановление Министерският съвет (МС) да отпусне 1,5 млн. лв. допълнително за специалните сили, с което да се обезпечи охраната по границата. Това каза от парламентарната трибуна министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на въпрос на народния представител Таско Ерменков за осигуряването охраната на външната ни граница.

В Гърция в момента има над 50 хиляди бежанци, положението е подобно в Македония, Турция, Сърбия, каза Ненчев. Той информира, че е провел двустранни срещи с македонския си колега, при която го е уведомил и помолил за актуализиране на дейностите по обмена на военна информация.

„Предвид възможното усложняване на обстановката бяха комбинирани съвместни действия между МВР и Министерство на отбраната. В инструкциите са заложени ясни правила за поведение на военнослужещите”, заяви Ненчев.

Той бе категоричен, че е демонстрирана решимост за справяне със ситуацията. Николай Ненчев допълни, че на 29 март е проведена съвместна подготовка с „Гранична полиция”.

Свидетели сме на трайно влошена среда за сигурност”, уточни Ненчев. Учението по море ще има за цел готовност за реакция при кризи. 

„Въоръжените сили извършват планирани, подготвени и в съответствие с поставените задачи действия”, заяви той. Министърът бе категоричен, че от проведените общи обучения става ясно, че нашите военнослужещи са подготвени добре.