Приоритет на военния министър Николай Ненчев през настоящата 2016 година е подмладяване на армията. Това стана ясно по време на пресконференция във ведомството за задачите пред него през тази година.

Разбра се още, че по границата ще пратим около 500 военнослужещи, които при нужда да помагат на МВР срещу нелегалните имигранти. Ще бъдат изпратени служители на сухопътни войски, Военно-въздушните сили, ВМА, както и на военното разузнаване.

В момента, по думите на министър Николай Ненчев, имало засилен натиск в Гърция, Македония и Сърбия. Взели сме превантивни мерки, отчете още министърът, след като миналата седмица парламентът промени Закона за въоръжените сили, с което даде право армията да охранява границата.

анкета

Одобрявате ли връщането на задължителната военна служба?

Да 53.6%

Не 43.7%

Не мога да преценя 2.1%

Нямам мнение 0.6%

През тази 2016 г., както стана ясно от пресконференцията на Николай Ненчев, приоритет за министерството са и съвместните действия с МВР по охрана на държавната граница. Въоръжените сили ще окажат непосредствена подкрепа в действията на МВР за охраната на българската граница както логистично, което правеха досега, така и с хора за патрулна и охранителна дейност, отчете военният министър. Заедно с „Гранична полиция” вече се разработвали детайлите по операцията.

„В инструкциите са заложени ясни правила на поведение на военнослужещите по време на охраната. В тях е разписано в какви ситуации може да се използва оръжие за самозащита или само с неживотозастрашаващи средства”, обясни военният министър.

Военнослужещите от Българската армия са достатъчно подготвени и могат да поемат и да се справят с тези задачи, категоричен бе той.

Николай Ненчев се закани да спре обществената поръчка за новия автопарк на Министерство на отбраната, която е за 1,5 млн. лева. По думите му тези средства щели да се пренасочат към други приоритети на военното министерство. Не е належаща в момента подмяната на автопарка, аргументира се министър Ненчев.
Припомняме, че поръчката е за 6 нови леки коли и 9 джипа.

Николай Ненчев изрази увереност, че той ще успее да подпише договора за придобиване на нов многоцелеви изтребител. Били заделени 80 млн. лева за първата вноска за новия самолет. Още толкова били заделени и за нов патрулен кораб.

Сериозна дискусия за това какъв нов боен самолет ще ни трябва щяла да се проведе утре на Съвета по отбрана, на който са поканени депутатите от комисията по отбрана.

Вече са водени разговори с „Грипен”, „Юрофайтър” и Ф-16, припомни Ненчев.

Стана ясно още, че военният министър едва наскоро разбрал за идеята на ВМРО за връщане на задължителната казарма. Затова той сформира специална комисия в повереното му ведомство, която да проучи въпроса и да даде становище по темата.

Според министъра темата била изцяло в прерогативите на законодателния орган. Иначе, по мнението му, казарма от 3-4 или 5 месеца на била достатъчна. И ако имало задължителна военна служба, тя трябвало да е поне една година.

Иначе Министерство на отбраната предвижда и няколко важни законодателни изменения - в Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за резерва и Закона за военна полиция.

„В Закона за отбраната и въоръжените сили се предлагат изменения в пределната възраст за служба на военнослужещите с различни звания”, подчерта министърът. Намалява се възрастта за прием на войници от 32 на 28 години и пределната възраст, до която ще служат - от 50 на 46.

С тези изменения се поставя началото на подмладяването на войниците в армията, като се запазва възможността те да придобият 18 години стаж и да се възползват от възможността за ранно пенсиониране, обясни военният министър.

В закона за „Военната полиция” пък се определят правилата за използване на сила от полицейските органи.

„Разработваните промени в Закона за резерва на въоръжените сили целят подобряване на подготовката и отчета на резерва”, обясни още Николай Ненчев. „Промените, касаещи подготовката на доброволния резерв, включват увеличение на срока за обучение на доброволните резервисти от 15 на 30 дни, поясни още Ненчев.

Продължава изпълнението на договора за ремонт на МиГ-29 в Полша, доволен е той. На напреднал етап са, по думите му, двустранните консултации за сключване на договор за осигуряване на пълна интегрирана логистична поддръжка на самолетите МиГ-29.