Принципната подкрепа на ДПС за промените в Закона за отбраната и въоръжените сили и в Закона за резерва получи министър на отбраната Николай Ненчев.

Военният министър дойде "на крака" при депутатите от движението, за да им обясни какво точно иска да направи. "Разговорът с ДПС протече на много високо експертно ниво. Бяха обсъдени много конкретни въпроси. Получихме от ДПС принципна подкрепа на внесените предложения", разказа пред журналисти в кулоарите на парламента министър Ненчев след срещата с ДПС.

По-късно от ДПС коментираха, че принципно са съгласни със законодателния пакет в сферата на отбраната, представен от военния министър Николай Ненчев.

Зам.-председателят на ресорната парламентарна комисия Янко Янков подчерта, че имало нови моменти, които подобряват работата на военна полиция, на министъра, както и на началника на отбраната. Новости имало и по отношение на киберпрестъпността.

Подобрявал се социалният статус на военнослужещите, доволен е Янков. Повишава се и минималният коефициент за възнаграждението, което ще се определя всяка година от бюджета, коментира депутатът. Това щяло да доведе и до повишаване заплатите на военните.

От ДПС очакват качествен мениджмънт на отбранителния сектор и адекватни реакции на заплахите.

Военният министър обясни и защо е отложил вчерашното заседание на Съвета по отбрана, на което бе предвидено да се обсъди закупуването на нов многоцелеви изтребител. Заседанието ще се състои на 12 или 13 март, стана ясно от думите на министъра.

"Целта беше да направим така, че народните представители от комисията по отбрана да бъдат наясно и съпричастни с всичко онова, което сме подготвили като експертиза и анализ", посочи министър Ненчев и напомни, че ако се вземе веднъж решение на Съвета по отбрана, то депутатите от ресорната комисия ще са поставени в обстоятелство на постфактум.

"Анализът е доста подробен", загатна военният министър, но не пожела да разкрие повече подробности от него.

Припомняме, вчера депутатите от военната комисия съзнателно „бойкотираха” Съвета по отбрана.

Депутатите бойкотираха военния министър Ненчев

Депутатите бойкотираха военния министър Ненчев

Николай Ненчев покани депутатите, но...

На въпрос кои са точките по границата ни, на която ще бъде разположена армията министърът отговори с шега: "Това мога да ви кажа само в случай, че обещаете да не кажете на никого".

На срещата между военния министър и депутати от ДПС е бил засегнат и въпроса с наборната служба, но идеята за връщане на казармата не е била обсъдена подробно. "Това е само една идея за наборната служба и предполагам, че ще я обсъдим с политическите сили, с парламентарните сили", напомни министър Ненчев.

Той изтъкна, че все още има много въпроси без отговори, като например - "колко време ще бъде, колко дълго ще продължи, какво правим с тези младежи, които живеят извън границите на България, имаме ли необходимите ресурси". По отношение на продължителността на казармата военният министър отбеляза - "за да обучим един младеж независимо дали ще е момче или девойка са необходими поне една година".