София е кандидат за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Сега тя е ситуирана във Великобритания и 800 служители работят там. Заради излизането на кралството от ЕС агенцията трябва да се премести.

Заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков сподели, че е ядосан от коментарите на хора, които казват, че нямаме шанс да приемем ЕМА.

Конкурираме се вяло с 18 държави за Европейската агенция по лекарствата

Конкурираме се вяло с 18 държави за Европейската агенция по лекарствата

БСК възмутени, че само България няма създаден специален сайт за кандидатурата

"Кое й е зле на София, кое й е лошото на България", попита той. Ако някоя голяма столица спечели, за Ненков това ще е знак, че Европа върви на две скорости.

Със зъби и нокти ще се борим, закани се Ненков.

Ползите от това агенцията да е тук, са, че големи корпорации ще дойдат в София, служителите и техните семейства ще харчат големите си заплати у нас.

До 30 септември ЕК ще се произнесе дали отговаряме на критериите за кандидатурата ни. От МЗ са категорични, че покриваме евроизискванията.

Нормално било да се подкрепят Балканите, където няма ситуирана нито една европейска агенция. Резултат се очаква през ноември.

Какви са шансовете на София да поеме Европейската агенция по лекарствата?

Какви са шансовете на София да поеме Европейската агенция по лекарствата?

Проектът на София бил 4 страници. Проектът на френския Лил - 100 страници

Изработен е и клип за кандидатурата ни. Салма Хайек, Антонио Бандерас, Ейдриън Броуди, Джейсън Стейтън и Силвестър Сталоун рекламират България в специалния сайт за кандидатурата ни. Не сме се забавили, увери Ненков по повод на притеснението на БСК, че кандидатурата ни се бави.,

Новото ръководство на МЗ започнало от нулата по отношението на кандидатурата ни за ЕМА. Мирослав Ненков тръгва на обиколка из някои европейски столици, за да лобира пред съответните здравни министри да ни подкрепят, стана ясно още на пресконференцията в министерството.

Ще построим сграда, ако спечелим домакинството на ЕМА. Имаме капацитет да направим безболезнено преместването на служителите в София. Блеснахме, категоричен бе Мирослав Ненков след представяне на клипа за кандидатурата ни.

"Ще се боря със сърце", увери той, обясни още веднъж, че имаме реален шанс.