Едва ли холандското общество може да бъде убедено, че след една година в България са прокарани нови закони. Това заяви бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев пред БиТиВи.

Той обясни, че австрийците били по-откровени, като си признали, че има повече мигранти и заради това не могат да ни приемат в Шенген, докато нидерландците поставили нови критерии и изисквания. Има нов механизъм за оценка на върховенството на закона и с него могат да ни спрат еврофондовете, ако решат да ни следят. Ако се иска нова проверка по този механизъм, там може да са всякакви резултатите, каквито били в продължение на 10 години.

"Трябва да се договорим с холандците какво публично работи за тях, защото целият ЕС не е съгласен с тях. Те смятат, че Шенген не е добър инструмент да се натискат България и Румъния да си променят върховенството на закона", коментира Гунев.

Радев: Да си свършим и нашата работа за влака Шенген догодина

Радев: Да си свършим и нашата работа за влака Шенген догодина

Да се приеме съдебната реформа по ПВУ

Той посочи, че влизането на България в Шенген ще има както икономически ползи, така и сплотяване на ЕС.

Дипломатът и международен секретар на ИТН Димитър Гърдев добави, че аргументите на Австрия и Холандия да не ни приемат в Шенген издишат. Започват да се появяват едни изисквания, които преди това ги нямало, посочи Гърдев. Борбата с корупцията и организираната престъпност е валидна за всички държави, без изключение, обясни той.

Гърдев вижда постоянна непроменлива позиция от 11 г. насам за България в Шенген. Защо тези неща се използват от политиците ни за вътрешнопартийна борба, недоумява той. Борбата пред България е да инициира нов дебат и ново споразумение за приемането ни в Шенген.