„Ако в разгара на икономическата криза се говореше за Европа на две скорости - на финансово  дисциплинираните държави и на онези с лошите финанси, днес ставаме свидетели на ново разделение  - между богатата Западна Европа с нарастващи националистически и протекционистки тенденции и бедната Източна Европа с нейните проблеми и емигранти".

Това отбеляза в писмено изказване по отношение дебата за свободно движение на хора в Европейския парламент евродепутатката Надежда Нейнски.

Тя е категорична, че подобно противопоставяне е не само тъжно, но и опасно.

„То ни връща години назад като манталитет и подлага под съмнение успехите на европейското обединение. Както по време на финансовата криза Европа прояви солидарност с държавите в затруднение, така и днес Европа трябва да защити България и Румъния, които настояват да бъдат уважавани трудът и способностите на техните граждани".

Според Нейнски, дебатът за миграцията се е превърнал в дебат за духа на Европейския съюз и равенството на държавите-членки.

„През последните месеци станахме свидетели на ожесточен дебат, в който българи и румънци бяха набедени за всичко лошо, което ще се случи в шестте държави с отпаднали ограниченията за работа от 1 януари. Данните за икономическите ползи от миграцията, за желанието за работа на българи и румънци, за малкия брой хора, които реално ще напуснат родните си места, не можаха да убедят някои политици да не се поддават на популистка предизборна кампания=",  настоя в изказването си Нейнски.