Разговор между глухи. Така бившият външен министър Надежда Нейнски коментира пред Нова телевизия размяната на реплики между политиците във връзка с проваленото заседание на парламента и казуса "Сребреница".

"Конституционните промени бяха направени да има някакъв контрол от страна на парламента. Оказва се, че един такъв опит за промяна в официалната позиция става зад гърба на парламента. На практика в последния момент от министър-председателя и външен министър идва инструкция да се гласувала "въздържал се", без да са посочени видими причини от промяна на позицията", коментира Нейнски.

Тя смята, че нивото, с което сръбският президент Вучич е общувал за тази промяна в позицията на страната ни, е било високо.

По думите й е очевидно, че Главчев не е взел такова решение на своя глава.

"България претендира да бъде ключа на стабилността и сигурността в региона. Кои са онези, които ще превърнат България във фактор на стабилност в региона? Вероятно руснаците и сърбите, защото в случая ние изцяло се солидаризираме с руската и сръбската позиция", смята Нейнски по повод изтеклите документи, в които се призовава представителят ни в ООН да гласува с "въздържал се" по резолюцията за Сребреница.

Според нея България може да има водеща роля единствено и само, когато нейните геополитически партньори й имат доверие, но подобни действия го рушат.

Главчев отказа да участва в предизборния спектакъл „Сребреница“

Главчев отказа да участва в предизборния спектакъл „Сребреница“

Скандал няма, някой се опитва да създаде такъв

С резолюция на Общото събрание на ООН от 23 май бе утвърдена датата 11 юли за "Международен ден в памет на геноцида в Сребреница". България и всички балкански държави подкрепиха резолюцията, с изключение на Гърция, която се въздържа, и Сърбия, която гласува против. Страната ни бе съинициатор на документа, но в деня на гласуването - миналия четвъртък, 23 май служебният премиер, който е и външен министър Димитър Главчев е изпратил указание до постоянното представителство на България в ООН да се гласува "въздържал се", поради "напрегнатата обстановка в световен план, както и в Западните Балкани", а стремежът бил за обективна, равноотдалечена и обедитиелна позиция на Балканите.

Указанието било отхвърлено от Лъчезара Стоева, постоянния представител на България, тъй като това е радикална промяна на позицията на страната до момента, а и страната ни е съавтор на проекторезолюцията. Според информация на "Сега" след това Стоева е била посъветвана да отсъства от залата по време на гласуването, което би било "въздържал се", но без отказ от съавторство на резолюцията. Лъчезара Стоева отказала и дала вот в подкрепа на резолюцията.

По-късно президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е разочарован от България, съобщи БГНЕС. "Надявах се на изненада от страна на България, разкривам ви това за първи път. До последните 5 минути преди началото на заседанието вярвах, че България ще се въздържи", каза Вучич пред сръбската телевизия Happy. По повод проекторезолюцията Вучич заявява и че е разговарял интензивно и с Орбан, и с Мицотакис.

Даниел Митов отрича давление върху Главчев за завоя му Сребреница

Даниел Митов отрича давление върху Главчев за завоя му Сребреница

Даниел Митов заявява, че позицията на ГЕРБ е напълно ясна, затова и не я обяснява