ГЕРБ не се намесва в работата на служебния кабинет и няма такива намерения. Това заявява заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в свое видеообръщение, разпратено до медиите.

До този момент разкритието за опита за промяна на позицията на страната ни в ООН по проекторезолюцията за Сребреница не е коментирана нито от премиера, нито от президента, а и от Бойко Борисов. Телеграмата на Главчев бе огласена първо на фейсбук страницата на сайта Bird, които правят връзка между завоя на българското правителство, разговор на Александър Вучич с Бойко Борисов и евентуални връзки на последния с мафиота Сретен Йосич.

В изявлението си Даниел Митов заявява и че позицията на ГЕРБ е напълно ясна, затова и явно не я обяснява. Даниел Митов припомня само посещението на Бойко Борисов като министър-председател в Босна и Херцеговина през 2017 г., както и своя подпис като външен министър във възпоменателната книга в Сребреница.

Изявлението на зам.-председателя на ГЕРБ е посветено на това да обяснява как трябва да се разбират коментарите от страна на техните опоненти. А тезите им "не кореспондират с реалността" и това ще стане ясно на 9-ти юни, уверен е Митов.

С резолюция на Общото събрание на ООН от 23 май бе утвърдена датата 11 юли за "Международен ден в памет на геноцида в Сребреница". България и всички балкански държави подкрепиха резолюцията, с изключение на Гърция, която се въздържа, и Сърбия, която гласува против. Страната ни бе съинициатор на документа, но в деня на гласуването - миналия четвъртък, 23 май служебният премиер, който е и външен министър Димитър Главчев е изпратил указание до постоянното представителство на България в ООН да гласува "въздържал се", поради "напрегнатата обстановка в световен план, както и в Западните Балкани", а стремежът бил за обективна, равноотдалечена и обедитиелна позиция на Балканите.

Указанието било отхвърлено от Лъчезара Стоева, постоянния представител на България, тъй като това е радикална промяна на позицията на страната до момента, а и страната ни е съавтор на проекторезолюцията. Според информация на "Сега" след това Стоева е била посъветвана на отсъства от залата по време на гласуването, което би било "въздържал се", но без отказ от съавторство на резолюцията. Лъчезара Стоева отказала и дала вот в подкрепа на резолюцията.

По-късно президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е разочарован от България, съобщи БГНЕС. "Надявах се на изненада от страна на България, разкривам ви това за първи път. До последните 5 минути преди началото на заседанието вярвах, че България ще се въздържи", каза Вучич пред сръбската телевизия Happy. По повод проекторезолюцията Вучич заявява и че е разговарял интензивно и с Орбан, и с Мицотакис.

Проекторезолюцията засяга трагичните събития от юли 1995 г., когато в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиват над 9000 души, предимно мъже. Това е най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война, което бе подведено и под отговорност от Международния наказатален съд в Хага.

По време на клането в Сребреница Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на сръбския диктатор и военнопрестъпник Слободан Милошевич.

Путин и Милошевич копаят една и съща кървава бразда

Путин и Милошевич копаят една и съща кървава бразда

Приликите между сръбската и руската войни са преди всичко идеологически. Путин и Милшевич - двамата наследници на две бивши империи, разпалиха национализма и издигнаха на пиедестал чувствата на унижение и отмъщение