Имаме реален шанс, но и не трябва да пропиляваме възможностите с прекален оптимизъм. Така започна обръщението си пред медиите българският премиер Бойко Борисов, който проведе среща с председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич в рамките на визитата си.

Премиерът Борисов призова Балканите и по-специално балканските политици да загърбят миналото и да гледат в утрешния ден.

"Всичко зависи от политическия елит на Балканите... Не може да има неразрешими въпроси и да кажем, че като влезем в ЕС те все някога ще се разрешат", заяви Борисов и натърти, че "съдбата на Западните Балкани е в наши ръце". Самият той заяви, че не би делил Балканите на източни и западни, а културното и религиозното многообразие е само един плюс.

Сега имаме шанс, повтори Борисов по повод на стремежа на Западните Балкани и по-специално на Босна и Херцеговина към европейска интеграция. Сега, според Борисов, има възможност това да се случи, но с всички политически жертви.

Индиректно Борисов влезе и в спор с турския премиер Ердоган и думите му, че Балканите са наследство на Турция.

"Историята е такава, но преди XIII и XIV век на Балканите също има история, наследници, някои са ходили чак до Цариград, продуктивно ли е да почваме да си спомняме къде е бил цар Симеон, кой къде се е крил - и край в този регион всичко продуктивно занапред изчезва. Ние искаме приятелство, добросъседство и на първо място хората, народите ни, да повишават доходите си, да станат като европейските", заяви Борисов.

"Сърбия са наши приятели, Русия са наши приятели, Турция са наши приятели, нямаме какво да делим", каза премиерът и посочи, че според него "няма по-изгодно за Турция от приятелство с Европа в икономически и всякакъв план".

"Между всички тези държави (от Балканите, бел.ред) има момент като "камъче в обувката", разсъди Борисов и заяви:

"Тук не може да очаквате помощ от Европа, тя има своите проблеми и своите страхове. Ние трябва да покажем на Балканите, че можем да се справим с проблемите, каквото и да ни струва като политически щети - трябва да си ги оправим ние", обърна се Борисов към Денис Звиздич.

Според Бойко Борисов основното, което трябва да се случи е "промяна в главите на политическия елит". "Надявам се всички ние да бъдем на висотата на това, което очакват балканските народи", заяви премиерът.

Ние трябва да отидем пред ЕС с решени проблеми и сега имаме рядък шанс за това, заключи Борисов.

Председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич благодари на Бойко Борисов и на България за непрестанната подкрепа, която усещат, като припомни и че България е първата страна, която е признала независимостта на Босна и Херцеговина. Звиздич изказа своята признателност и отново благодари и за непрестанна подкрепа по пътя на европейската интеграция.

"Ние очакваме по време на председателството Босна да получи статут на кандидат член на ЕС", посочи Звиздич и изказа своята сигурност, че Борисов и правителството ще ги подкрепят в този процес. Това се доказва и от факта, че във фокуса на председателството ни ще бъдат именно Западните Балкани

Денис Звиздич заяви, че усилено трябва да се работи за развиване на инфраструктурата между двете страни и предложи създаване на авиолиния София - Скопие - Сараево.