Вотът на недоверие е по-вероятно да не мине при гласуването в парламента, но недоверието към институциите и напрежението в обществото в момента притежава по-голям потенциал отколкото по време на Апартаментгейт. Такава прогноза направи в студиото на БиТиВи социологът Първан Сименов, който коментира последното проучване на "Галъп интернешънъл" за обществените настроения покрай кризата в Перник.

Логиката казва, че вотът на недоверие - четвъртият, иницииран от БСП - няма да мине, тъй като по-малките играчи нямат план и не им се ходи на избори, посочи Първан Симеонов.

Българинът иска промяна във властта, но не и предсрочни избори

Българинът иска промяна във властта, но не и предсрочни избори

Упреква институциите за водната криза, одобрява искането за вот на недоверие

Той направи сравнение с данните за обществените настроения от пролетта на миналата година, когато избухнаха скандалите около имотите на властта и настоящите, когато отново преобладава критиката към властта.

Безусловно нагласата е, че е справедливо да се иска вот на недоверие, да се потърси вината и отговорността за водната криза около Перник. Различните опозиционни настроения са се синхронизирали и електоратите на опозицията вътре и вън в парламента са се консолидирали, показват резултатите от проучването.

И въпреки данните, които открояват искането да има открити отговорни за кризата и да има оставки, българите се отнасят скептично към предсрочни парламентарни избори. Тази неохота крие от една страна боязън пред неизвестното, но и недоверие в изборния процес.

Напрежението около водната кризата има обаче много по-голям потенциал, тъй като може да се развива и всичко показва, че тя няма да остане само в рамките на област Перник, предупреди Първан Симеонов.