Българите виждат сериозна вина в институциите за водната криза. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 9 и 17 януари.

Според обществото искането за вот на недоверие по темите като водоснабдяване или качество на въздуха е справедливо.

Най-общо желание за смяна на правителството преобладава, макар и не с много, но когато стане дума по-конкретно за предсрочни избори, надделява неохотата, посочват от "Галъп".

Снимка 462726

Източник: Галъп интернешънъл

От изследването проличава и предубеждението на българите спрямо частната собственост - обществото ни предпочита т.нар. дружества за комунални услуги, като водоснабдяване, електроснабдяване и т.н., да са държавна собственост.

Според сънародниците ни категорично хората и институциите, а не климатът и природата, са виновни за водната криза в Перник.

Едва 12% от анкетираните смятат, че по-близо до тяхното мнение е опцията "Водната криза е последствие от промени в природата и климата", докато 69% се определят по-близо до варианта "Водната криза е последствие от дейността на хората и институциите". 15% предпочитат опцията "Не съм достатъчно запознат с този въпрос", а 4% се затрудняват да отговорят. Между електоратите на различните партии почти няма разлика в отговорите. Само при привържениците на управляващите са малко по-високи дяловете на отговори от типа "природата е виновна".

Снимка 462728

Източник: Галъп интернешънъл

На този фон 47% считат искането на вот на недоверие по такива теми за справедливо, а 27% са на обратното мнение. Единствените, които рязко контрастират на общия фон, са привържениците на управляващите партии.

В средата на януари 41% искат оставка и смяна на правителството, а 34% - не.

Когато обаче въпросът е конкретно за предсрочни парламентарни избори, 35% искат, но 40% не искат.

Явно абстрактното желание за промяна доминира, но когато става дума конкретно за нови парламентарни избори, няма отчетливо мнозинство, анализират от "Галъп". Инстинкт срещу властта се усеща, но перспективата за предсрочни избори явно отблъсква.

Снимка 462729

Източник: Галъп интернешънъл

От социологическата агенция припомнят, че след "Апартаментгейт" през пролетта дяловете на искащи оставка бяха подобни на сегашните - 42%, които искат, и 33%, които не искат. Предсрочни избори пък тогава искаха 40%, срещу 38%, които не искаха. Оказва се, че тогава ситуацията е била сходна и като че ли дори малко по-тревожна в обществен план за настоящото управление.

2/3 от българите пък по-скоро предпочитат дружествата за т.нар. комунални услуги да са държавни, докато едва 14% смятат, че е по-добре да са частни. При електората на десните партии картината е малко по-нюансирана, но и там преобладават онези, които предпочитат публична собственост.

Данните според "Галъп" доказват бавния ход на привикване с пазарните реалности у нас. Същият въпрос беше зададен и през март 2018 г. около сагата с ЧЕЗ и тогава данните бяха почти идентични.

Снимка 462727

Източник: Галъп интернешънъл