Общинският съвет одобри спасителния план за Перник. Това стана на извънредно заседание днес, предаде БНР. 

Единодушно е одобрено свързването на водопроводните системи на миньорския град и столицата.

Спор се разгоря около изготвения от общината и специалисти от ВиК списък на улици, които ще бъдат ремонтирани. В крайна сметка, Общинският съвет даде зелена светлина и на тази докладна.

Ще пуснем към Агенция за обществени поръчки, ако ни разрешат, във връзка с бедственото положение, по член 79 от закона да можем да вече да пускаме директни възлагания към фирмите. Относно водопроводната мрежа, се надявам в рамките на една година да бъдат изпълнени. Обемът на улиците е доста сериозен и затова сме ги разделили на 4 лота. Направили сме запитване към Камарата на инженерите, които ще ни предложат тези фирми.

Това коментира след сесията заместник-кметът Мирослав Стоицев.

Водата от "Белмекен" ще напоява почвата под Перник, убеден Игнатов

Водата от "Белмекен" ще напоява почвата под Перник, убеден Игнатов

Загубите по мрежата си оставали 75%, до перничани нямало да стигне нищо

Изграждането на още близо 14 километра ВиК мрежа за отвеждане на вода през София за Перник не е генерално решение на проблема. За това предупреди  обаче днес общинският съветник арх. Борислав Игнатов.

По негови думи тръбата ще доведе вода, която е достатъчна само за да продължи режимът в същите параметри.

Според Игнатов обаче въпросната питейна вода всъщност ще служи за напояване на почвата под Перник, тъй като загубите по мрежата са 75%. Той прогнозира, че от тези 300 литра до хората няма да стига практически нищо.

Всичко потъва в дупки, това е скандално и се чудя на дебелоочието на тези хора, които са отговорни през последните 10 години, как просто за да спасят собствената си кожа, хвърлят милиони за мерки, които не са доказани, че ще сработят а и вече е късно за тях, коментира той.

Игнатов не смята за реалистичен срока от 45 дни, който се предвижда за изграждане на тръбата. Самият министър на икономиката казал на вчерашната среща, че в момента такива тръби изобщо не съществуват в Европа, а срокът за произвеждането им е 40 дни.

Корнелия Нинова чула две версии за водната криза в Перник

Корнелия Нинова чула две версии за водната криза в Перник

Социалистката не иска да се рискува язовир "Бели Искър"

Относно планираните 25 млн. лева за въпросния план за 14 км от "Белмекен" за Перник Игнатов заяви, че гледа със съмнение на тези цифри, тъй като те били дадени без никакъв проект. Винаги става така, като се действа в авариен режим и всичко се хвърля само да се спаси положението, посочи той.

Според него няма никаква гаранция, че предвидената сума ще е достатъчна за изграждане на проекта.

Стената на язовир "Бели Искър трябва да се укрепи. Това не е работа на политиците, а да извикат експертите. За това настоя в сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод вота на недоверие срещу правителството на кабинета "Борисов-3" в областта на политиката на околната среда и водите.

Икономистът Владимир Каролев пред "Bulgarian on air" категорично отхвърли възможността планираното съоръжение да се изгради за 45 дни. Според него, реалистичният срок е 2-3 месеца.

Припомняме, вчера на извънредната постоянна комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичната община, която събра икономическия Емил Караниколов, регионалния Петя Аврамова, екоминистъра Емил Димитров - Ревизоро, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Перник Станислав Владимиров, представители на Софийска вода и общинари, обсъдиха идеята на правителството.

Каролев: Няма как планът за Перник да се изпълни за 45 дни

Каролев: Няма как планът за Перник да се изпълни за 45 дни

Според него 2-3 месеца е реалистичен срок

Тя е през ВиК инфраструктурата на София да преминава вода за Перник, тоест от язовир "Белмекен" водата да премине през язовир "Бели Искър" във водопреносната мрежа на София и от резервоар "Мало Бучино" да бъде изградено трасе от 13 км до Перник.