От партията на Валери Симеонов НФСБ припомнят, че на днешната дата 24 април се прекланяме пред жертвите на арменския геноцид, който от партията определят за "едно от най-чудовищните зверства в човешката история".

Припомня се още, че загиват над милион и половина арменци в Османската империя, прокудените зад граница са над милион. Между 1915-1922 г. през България преминават и остават повече от 22 хил. арменци, които се превръщат в едни от най-лоялните и отговорни граждани на държавата.

Байдън информира Ердоган, че ще признае арменския геноцид

Байдън информира Ердоган, че ще признае арменския геноцид

Двамата са разговаряли по телефона

"За първи път от признаването на арменския геноцид обаче, българското Народно събрание не почете с минута мълчание паметта на жертвите. Така вчера, може би само турският Меджлис и българският Парламент не сведоха глави пред жертвите на това кърваво деяние. За нас, от НФСБ това е недопустимо! Въпросът можеше да бъде поставен на гласуване и ние сме убедени, че отдаването на почит щеше да бъде прието с огромно мнозинство. Паметта на над милион и половина души не може да бъде пренебрегвана с административни процедури", настояват от националистическата формация, която на последните парламентарни избори не успя да прескочи бариерата от 4% за влизане в парламента, след като беше в коалиция с "Воля" на Веселин Марешки.

Гърци, арменци и асирийци протестират в Сидни, Австралия да признае турски геноцид

Гърци, арменци и асирийци протестират в Сидни, Австралия да признае турски геноцид

За системно унищожение на над 3 милиона християни между 1913 и 1923 година

От НФСБ твърдят, че историята на признаването на арменския геноцид у нас била следната: "През 2008 г. по инициатива на Валери Симеонов - председател на ОбС, Бургас първи признава арменския геноцид, след неуспешния опит в Пловдивския общински съвет и отхвърленото от областния управител решение.

Благодарение на последователните усилия на НФСБ и със съдействието на "Атака" и ВМРО през 2015 г. 43-то Народно събрание също прие масовото изтребление на арменците в Османската империя. Макар да замени думата "геноцид" с "масово изтребление". За сметка на това обаче, решението бе прието със силата на законопроект, а не просто като декларация, каквито приеха парламентите на много други европейски държави."