Национален Фронт за Спасение на България изразява категорична политическа подкрепа на бургаските медии в защита на свободното слово.

Със своя Декларация "Не връзвайте свободното слово със свински опашки!" НФСБ считат, че постановените от съдия Кунчев осъдителни решения спрямо журналисти са опасен прецедент, целящ цензура върху отразяването на криминални случаи и лично отмъщение.

"Бургаските медии се обединиха в критиките си срещу съдебно решение на съдия Калин Кунчев от Районен съд в Бургас срещу два бургаски сайта - Бургаснюз и Бургасинфо. С това решение, журналистите са осъдени да заплатят обезщетения на Петър Низамов "Перата" за уж причинените му неимуществени вреди чрез медийни публикации. В тях "Перата" е категоризиран като "бияч" и "побойник" въз основа на цитирана информация от бюлетина на МВР Бургас", съобщават в своята Декларация НФСБ.

АЕЖ определя за скандално осъждането на медии, цитиращи МВР и Прокуратурата

АЕЖ определя за скандално осъждането на медии, цитиращи МВР и Прокуратурата

Ако тези решения бъдат потвърдени и на следваща инстанция, АЕЖ - България ще запознае международните институции със случая

На 13 март 2012 г. Областната дирекция на МВР-Бургас разпространява официално съобщение, че Бургаският окръжен съд е разгледал мерките за неотклонение на Низамов и още двама души за побой над охранител на дискотека "Джубокс", който е получил разкъсано-контузни рани по главата и мозъчно сътресение.

"Бургаските медии цитират съобщението на МВР и отразяват поредния криминален казус, в който е замесен Низамов. Съдия Калин Кунчев, обаче, решава, че публикациите са клеветнически и са засегнали честта и личното достойнство на ищеца", продължават те в своята Декларация.

"Петър Низамов е фигура от криминалните хроники, започнал "кариерата" си от бандата на "Рижите" и известен с престъпления, сред които няколко средни и леки телесни повреди, хулиганства, унищожаване на чуждо имущество и 3 влезли в сила присъди", обясняват НФСБ.

"Същият нанесе коварен удар върху родолюбивите тенденции в политиката и обществото, представяйки скандалните си акции по границата като патриотични", допълват те.

Петър Низамов съди журналисти

Петър Низамов съди журналисти

Дела срещу медии притесняват Асоциацията на европейските журналисти

От НФСБ напомнят, че "бургаският съдия Калин Кунчев е по-познат в социалните мрежи като "Гробаря" - псевдоним, с който през 2014 г. в интернет форум той отправя грозни обиди ("боклук", "гъ**лизци", "...и на вас ще ви дойде реда", т.н.) срещу действащи съдии от Варна, както и срещу журналисти. Последните сезират прокуратурата и при извършената проверка е установено, че обидите и заплахите са отправяни от електронния адрес на съдия Кунчев. След като се установява, че хулите не са плод на болния мозък на някой психопат (дали пък не са), а идват от съдия в Бургаски районен съд, районна прокуратура прекратява случая, поради липса на достатъчно доказателства".

НФСБ добявят, че са неприятно "изненадани и от позицията на съдийската колегия на ВСС, бранещата съдия Кънчев с болшевишки ентусиазъм, преди извършена каквато и да била проверка! Изборът на съдийска колегия е продукт на историческа реформа и уникален парламентарен консенсус в отговор на надеждите на българите за справедлива съдебна система. Вместо тясно-ведомствено чувство за колегиалност и "противопоставяне на публичното заклеймяване на постановени от съдии актове", обществото очаква от съдийската колегия да вземе мерки срещу неадекватното правораздаване."

ВСС единодушно прие Декларация във връзка с протести на журналисти

ВСС единодушно прие Декларация във връзка с протести на журналисти

ВСС се надява, че действията на журналистическата колегия в Бургас не представляват опит за натиск върху съда и за влияние върху неговата безпристрастност

НФСБ припомнят, че през 2011 г. Европейският съд за правата на човека е отменил присъда срещу журналистката Катя Касабова, произнесена от Бургаски районен и потвърдена от Бургаски окръжен съд. "И тогава, както и сега, Висшият съдебен съвет и Съюзът на съдиите в България остро се "противопоставиха на публичното заклеймяване на постановени от съдии актове". Мила родна картинка", допълва те.

Политическият съвет на НФСБ ще настоява за щателна проверка от Инспектората към ВСС и ще информира институциите на Европейската Комисия в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Обръщат се към всички политически сили да подкрепят свободата на словото и оздравяването на съдебната система.