Председателят на партия „Свобода и достойнство” Корман Исмаилов отхвърли слуховете, че реформаторите може да подкрепят кандидат на ГЕРБ в президентската надпревара.

В студиото на предаването „Лице в лице” по БиТиВи той заяви, че Реформаторският блок категорично ще има свои кандидати за президенти. Исмаилов изрази силното си уверение, че ще успеят да номинират единна двойна кандидат-президенти. По този начин, по думите му, щял да се завърши цикълът по съюзното споразумение на блока.

Исмаилов коментира, че в коалицията имало спор дали конгресът да се организира преди президентския вот или след него. По-скоро обаче щели да го насрочат за след изборите.

Критериите за бъдещите кандидати за президент вече се дискутирали, като процесът щял да се финализира до края на юли.

Корман Исмаилов посочи, че реформаторите по-скоро ще заложат на гражданска фигура, отколкото на политическа, за да не се провокира напрежение в коалицията. Той коментира също, че имало различна оценка по отношение на политиката както на блока, така и на правителството. Исмаилов смята, че като минат изборите, ще бъде направен анализ и ще се разбере дали ще надделее проправителствената или опозиционната линия на коалицията.

Реформаторите имали шанс да продължат заедно напред. Той смята, че хората приемат блока, защото били много прозрачни. През дебат и дискусии се опитвали да достигнат до най-добрите решения. За РБ било важно да не правят компромиси с ценностите и принципите си. Корман Исмаилов смята, че това ще насочи накъде да вървят.

Той коментира и темата за съставяне на Черноморски флот с Румъния и Турция срещу Русия. Този въпрос никога не бил стоял на дневен ред. Исмаилов е член на комисията по отбрана от близо 2 години. Страната ни винаги много внимавала за това какви позиции заема.

Корман Исмаилов коментира, че премиерът Бойко Борисов се е опитал рязко, остро и превантивно да даде своето послание към обществото и тези, които го провокират. По думите му реакциите на премиера били на спекулативни въпроси.