Нашата задача е да не допуснем всякакви нередности на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Това заяви служебният премиер Стефан Янев при представянето на новоназначените областни управители в Гранитна зала на Министерски съвет.

Основната цел на съвещанието е провеждането на честни и прозрачни избори. Този ангажимент е и на други органи в държавата, но всички наши усилия ще бъдат посвени на извънредните парламентарни избори на 11 юли, обясни Янев.

Другата задача освен провеждане на честни и прозрачни избори, е да не бъдат допуснати негативи, на които хората били свидетели, да се ограничат практиките, които след изборите водят до една полемика и динамика в говоренето. Целият процес е базиран на машинното гласуване и всички решения, които до момента са взети, не са нови, знаят се. Въпреки това по думите на Янев сме поставени пред едни нови предизвикателства.

Борисов: Това не е служебен кабинет, а предизборен щаб

Борисов: Това не е служебен кабинет, а предизборен щаб

За ЦИК: Една машина не могат да включат, а избори ще правят след месец

По думите му предизвикателствата за изборите са и пред ЦИК - за машините за гласуване, сертифицирането им и дали машините ще имат подходящото информационно и друг вид осигуряване, което позволява бързо и ефективно да се гласува и да не се създават предпоставки в СИК да се получават опашки и напрежения. Всички въпроси предстоят да бъдат решени и Янев е сигурен, че както от страна на изпълнителната власт, така и от областните управители въпросите за изборите да бъдат решавани бързо и ефективно.

Камелия Нейкова: Искаме повече машини в секциите

Камелия Нейкова: Искаме повече машини в секциите

Около 200 машини трябват за частичните избори, обясни шефът на ЦИК

Стефан Янев настоя за готовност, за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори, избори, които са достатъчно честни и прозрачни, за да бъдат разпознати от българските граждани. Той призова областните управители честно да изпълнят ангажиментите си, в тясна координация с органите на местната власт.

Стефан Янев очаква областните управители да подходят отговорно. Той се надява областните управители да отговорят на стандартите за честни и прозрачни избори, да демонстрират професионализъм.

Припомняме, че с новите областни управители ще бъде обсъдена организацията и подготовката за провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Биографиите на новите областни управители показват, че са заемали същата административна позиция през различни години или са били общински съветници и кметове.