Обсъждането на ротацията в момента и от медиите, според премиера Николай Денков, отклонява вниманието от важните теми и работата, която трябва да се свърши. Има още два месеца и през тези два месеца държавата трябва да работи правилно, заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Партийния дом.

Денков обясни, че разговорите за ротацията ще започнат от днес. Ще се сменят министри там, където има необходимост, подчерта той и няколко пъти обясни, че ще се прави преглед на работата на министрите.

Първата ротация мина по мед и масло

Първата ротация мина по мед и масло

В парламентарната комисия по конституционни въпроси

Дискусията затова какъв ще е подходът за ротацията ще е между Денков и Габриел. След постигане на консенсус между тях двамата, ще се разговаря и с партиите.

Денков изтъкна още, че идеята Асен Василев да бъде включен като вицепремиер дошла от ГЕРБ. По темата е добпе да се пита формацията на Бойко Борисов, но самият Денков макар и да няма против финансовият министър да стане вицепремиер, не одобрява подход да се дават заявки за промяна на първоначалния подход.

Премиерът отказа първоначално да коментира имена на министри. После обаче самият той заговори за нападките и евентуалната смяна на военния министър Тодор Тагарев. Скандалът с поканените и непоканените на Богоявление определи като несериозен.

Не само Тагарев обаче е бил обект на тежки атаки.

Според Денков министрите са подложени на сериозен натиск, включително и здравният министър Христо Хинков, който вечра обяви, че ще се оттегли при ротацията, тъй като не усеща подкрепа от парламентарните групи. Денков отчете, че здравният министър свършил много работа и дори и там, където има забавяне - напр. за Националната детска болница, това се дължало на утежняващи фактори.

Всеки един министър работи в много трудна среда. Той има определени забележки по определени дейности, но всеки един министър може да остане в следващия кабинет, смята Денков.

Освен здравният министър Христо Хинков, никой друг не е декларирал, че ще се оттегли. Оплакали се, че било тежко, но не се отказвали, каза още премиерът.

Престоят разговори кой ще застане начело на Министерство на външните работи.

Борисов няма да говори до 1 март, когато иска готов кабинет

Борисов няма да говори до 1 март, когато иска готов кабинет

Всичко трябва да се направи крехко и внимателно

Също така Денков все още не е решил дали ще бъде вицепремиер или министър на образованието в ротационния кабинет на Мария Габриел. Това, от което се вълнува премиерът, е да се изпълни програмата на правителството до края на 2024 г.

Денков посочи още, че изборът на нов ротационен председател на Народното събрание е изцяло в правомощията на парламента. Така той не отговори на запитване дали съпредседателят на ПП/ДБ Атанас Атанасов ще стане председател на парламента вместо каквато беше първоначалната заявка това да бъде Никола Минчев.

Премиерът акад. Николай Денков заяви категорично, че по никакъв начин няма участие на България в ударите срещу хутите, които бяха нанесени вчера в Червено море. "Никога не е обсъждано да се изпращат войски или кораби. Просто не е имало такъв разговор. Никакво участие не би могло да се реализира без решение на Народното събрание", коментира той на брифинг в Партийния дом.

Денков коментира и какво става с отвлечените българи на танкера Galaxy Leader, като утони, че става въпрос за капитана и помощник-капитана. "Там затруднението идва от това, че морските правила са, че капитанът и помощник-капитанът са последните, които напускат кораба. Ако те могат да го решат, могат да го направят. Има периодичен контакт с тях и хората, които ги държат. Надявам се това да даде положителен резултат", добави министър-председателят.

Денков коментира и въпроса дали страната ни е поела ангажимент да приема бежанци пред Австрия. Той обясни, че не става дума за допълнителни ангажименти. "Ние не променяме нищо. Поели сме два типа ангажименти. Единият е, че ще бъдат подсилени нашите сухопътни граници с допълнителни експерти, войници от "Фронтекс", посочи премиерът, отчитайки, че няма нищо лошо в това. "Второто е ние да отговаряме по-бързо да на молбите, които са отправени от страна на Австрия", каза още Денков.