Ние смятаме, че сега не е времето да се обсъжда Изборния кодекс, при положение, че има много други належащи въпроси. За нас приоритет са бюджета и социалните разходи. Това заяви в ефира на БНР народният представител от Продължаваме промяната и бивш министър на образованието Николай Денков.

По думите му с промените в изборния кодекс се изчезват всички контролни механизми, с които да се провери какво се е случило по време на изборите. Флашката е електронна памет, показваща какво се е случило от отварянето до затварянето на секцията. С изчезването й не може да се удостоверят нередните действия, поясни той.

Според депутата промените в изборния кодекс са насочени към премахване на контролните функции и създаване на още по-големи възможности за контрол на вота. Денков посочи, че аргументите срещу машините за гласуване са несъстоятелни. Сега машините се превръщат в принтери, които дори нямат памет за случилото се в изборния ден. Гласуването на тези промените няма нищо общо с демократичните практики, поясни той.

Денков не смята, че липсата на коалиция с Демократична България на изминалите избори е била грешка. Не мисля, че общия резултат щеше да е по-добър, отколкото сега. Но при подготовката за местните избори там, където можем да излезем със съвместни кандидатури за кметове, това би бил чудесен вариант, поясни депутата.

По отношение на връчването на проучвателните мандати, Денков посочи, че е задължение на първата политическа сила да състави правителство. Ако вторият мандат дойде при нас, ще направим всичко възможно да съставим правителство, но то трябва да съответства на някакви принципи, допълни той.

ГЕРБ не отстъпва от хартиената бюлетина, ПП се връщат в НС

ГЕРБ не отстъпва от хартиената бюлетина, ПП се връщат в НС

Никой не се е оплакал, че е имало затруднения при гласуване с машини, включително и по-възрастните