Има риск да няма съдържателен политически дебат в България за руските хибридни дейности. Точно това се случва в последните години - ситуацията е такава, че в този вакуум от сериозна експертиза по въпросите за сигурността намират почва най-различни дискусионни тези, дебатът се инструментализира, елементаризира и се използва за политически дивиденти. Всичко това отваря възможността за хибридни влияния.

Това заяви служебният външен министър Николай Милков, който откри международна конференция на Софийския форум за сигурност на тема: "Поглед към предизвикателствата пред сигурността във фрагментиращия се свят: противодействие на руските хибридни дейности".

По думите му за външната политика се дълбаят разделителни линии и такива, които не съществуват. Целта е не просто да се разделят хора, а да избутат останалите, посочи Милков.

Той посочи, че руската агресия представлява грубо нарушения на международния правов ред и е нанесла сериозен удар на съществуващата архитектура на международна сигурност. Изправени сме пред увеличаване на хибридните атаки, насочени към устойчивостта на България, демократичните ни ценности и процеси. Русия използва пълен обхват и пълен арсенал от хибридни атаки, изтъкна външният министър.

Той добави, че преди да се анализират самите хибридни атаки, трябва да се даде отговор на въпроса от каква архитектура на сигурност имаме нужда. Новата архитектура за сигурност зависи от войната Украйна. Нужен е мир, както и реализацията на основните принципи - запазване на Украйна в нейните международни граници, недопускане на сферите на влияние в Европа и основаване на международната система на отношения, коментира Милков.

Според него е необходима дълбока реформа на блокираните институции, за да изпълнява функциите си. Новите условия изискват тяхната реформа, настоя дипломат номер едно. Милков вижда интересни възможности за европейската сигурност и за ОССЕ. Основната задача за гарантиране на устойчивостта на бъдещата система за сигурност тежи на НАТО и на ЕС. Ако се изпълни новата стратегическа концепция на НАТО, могат да се решат много въпроси, смята още Николай Милков.

Бившият заместник-министър на отбраната и председател на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов напомни, че повече от година Русия води война срещу Украйна. Русия крещящо нарушава принципите на мира и сигурността, като сме изправени пред срив на архитектурата на сигурността, предупреди Божилов. Той обясни, че на международната конференция ще се отдели внимание на Черноморския регион. Днес се води война, с която Русия проектира военната си сила срещу свободата и демократичния ред, като използва хибридни дейности, за да наложи свой световен ред. Русия не успя да реализира плановете си, а украинската армия добре се брани и отговаря на военната инвазия, изтъкна бившият заместник-министър на отбраната.

Далеч сме от края на войната, посочи Божилов, който разглежда няколко варианта за войната в Украйна. Единственият сценарий е постигането на траен мир и подписването на всеобхватен договор между Русия и Украйна, който да възстанови пострадалата страна. Към настоящия момент няма условия за сключването на такъв договор, а България трябва да продължи да подкрепя Украйна, настоя Йордан Божилов.

Той не изключва войната да се разрасне и в други територии. Изправени сме пред продължителна ситуация на несигурност. Тези опасности изискват колективни действия - укрепване на страните, укрепване на Източния фланг на НАТО и подпомагане на Украйна. Не може да имаме икономическо развитие и туризъм, докато нямаме състояние на сигурност, подчерта Божилов.