Четирите служебни кабинета на президента Радев в последните години и последното редовно правителство на Кирил Петков, управлявало в периода между тях, носят пряка отговорност за това, че България няма да приеме единната европейска валута от 1 януари 2024 година, какъвто бе първоначалният план-график. Това зави пред bTV финансистът, бивш вицепремиер на НДСВ инеуспешен кандидат-премиер от ИТН Николай Василев.

"На първо място съм разочарован. За мен това, което се случи, е комбинация от управленски провал и цивилизационно предателство. Четирите служебни кабинета и редовното правителство между тях направиха всичко възможно не само да не се приближим към приемане на еврото, а всъщност да се отдалечим за неопределен период на време", каза той.

Всичко обаче зависи от това дали ще има стабилно проевропейско правителство, което да бъде сформирано в следващия парламент, като не служебният кабинет следва да се ангажира със срокове, смята финансистът. (линк от Велкова пред БНР) Друг важен фактор е дали следващият редовен кабинет ще внася балансирани бюджети или такива с дефицит от по 5-10 млрд., което щяло да затвори вратата ни към еврото.

Чисто технически обаче служебното правителство, посочи той, е право в аргументите си, че пътят ни към еврото е бил пресечен от високата инфлация и неприемането на редица закони.

Официално: Няма да приемаме еврото от 1 януари 2024 година

Официално: Няма да приемаме еврото от 1 януари 2024 година

Срокът се измества най-вероятно с година

"Не бих винил служебното правителство за инфлацията, предишното редовно правителство водеше политики, които напомпваха инфлацията, а не я спираха. Въпреки това проблемът може да бъде решен, тъй като се очертава инфлацията да намалява. И ако всичко се развива добре и имаме подкрепата на западните ни партньори, ние бихме могли, дори с компромис, да влезем в еврозоната скоро", умерен оптимист бе Василев.

Оправи и обвинения директно към Кирил Петков и Асен Василев: "Знаете ли кой отложи датата 1януари 2023 година? Първото служебно правителство, Кирил Петков и Асен Василев. Ако те искаха, вече щяхме да сме в еврозоната."

Василев разви аргумента си - по време на първия служебен кабинет на Янев нямало нито инфлация, нито бюджетен дефицит, т.е. е нямало никаква пречка да приемем еврото.

Асен Василев обясни инфлацията на "училите един семестър"

Асен Василев обясни инфлацията на "училите един семестър"

Той не коментира за импийчмънт на президента