Демографията на България е трагична. От началото на прехода нито едно правителство, нито един държавник не се е занимавал достатъчно с тази тема. Резултатите са отвратителни, като тези на националния отбор по футбол. Това заяви пред БНР икономистът Николай Василев.

По думите му с тази демография нацията не я чака светло бъдеще. Според него политиците са късогледи и от години никакви стратегически въпроси за нацията не се решават. За 30-40 години нито една мярка не е предложена и реализирана, поясни той.

Василев посочи, че е имало проблясък с леко увеличение на раждаемостта след 2000-а година, но от 2009-а досега нещата стават все по-зле. Според него съвсем скоро ще паднем под 50 000 новородени годишно. Ток изтъкна, че за да не изчезне нацията раждаемостта трябва да се увеличи двойно или тройно.

Николай Василев бе категоричен, че демографията трябва да е приоритет номер едно. По думите му без демография България няма да празнува 1400 години от създаването си. Според него една хубава мярка за насърчаване на раждаемостта е да бъдат давани по 20 000 лева на родителите на всяко новородено.

Управлява ни поколение популисти, което вярва, че колкото по-голям дълг вземаме и колкото по-голям воденичен камък слагаме на шията на родените и неродените деца в България, толкова по-добре, каза още икономистът.

Радев: Емиграцията е основният проблем за демографската криза у нас

Радев: Емиграцията е основният проблем за демографската криза у нас

Страната ни функционира като донор за останалите европейски държави