Основният проблем в страната ни е миграцията. Това е най-острият проблем за демографския спад. Това обяви президентът Румен Радев, цитиран от БТА, който присъства в Будапеща форума на високо равнище "Семейството е ключът към сигурността".

Държавният глава посочи, че в повечето европейски държави не само, че нямат емигриращи, но при тях идват и мигрантски вълни. По думите му от България постоянно се извличат най-добрите умове, заминават "млади, активни, образовани и в детеродна възраст хора" Според Радев от тази гледна точка страната ни функционира като донор за останалите европейски държави.

Като други проблеми държавният глава изтъкна застаряващото население и бързото топене на нацията. С 850 000 души или 12% е намаляло българското население за последните десет години. Броят на децата до 17 години е само 19% от обществото, уточни президентът.

Според Радев ключът за задържането на младите в България е в качественото образование и здравеопазване. Много е важно да могат да бъдат предложени и добри заплати, добави той.

Президентът бе категоричен, че трябва да стимулираме младежите ни да се образоват, състезават и произвеждат. Много от младите хора в страната ни определят като причина за своя избор да се развиват професионално и да създават своите семейства в чужбина не само с по-високите финансови възнаграждения, а с функционирането на правовата държава и защитата на справедливостта, добрата работа на социалните и здравни системи и с основаните на ясни правила и отговорности общества, поясни Румен Радев.

Румен Радев: Да черпим опит от Унгария как бори демографската криза

Румен Радев: Да черпим опит от Унгария как бори демографската криза

България и Австрия ще изнасят украинско зърно по река Дунав

Българският държавен глава оцени високо последователната политика на Унгария в подкрепа на младите семейства и насърчаване на раждаемостта, която в дългосрочен план има потенциал да се справи с негативните демографски тенденции, характерни за европейските държави.

"Европа е изправена пред безпрецедентна демографска ситуация, която повдига множество въпроси за нейните икономически и социални системи и от гледна точка на сигурността", посочи Румен Радев. Президентът добави, че тази демографска тенденция изправя Стария континент пред огромен миграционен натиск и поставя европейските общества пред предизвикателствата да съхранят своите християнски традиции и култура, за което Европа все още изглежда неподготвена.