България има интерес към опита от политиките за устойчиво демографско развитие, които провежда Унгария. Това заяви президентът Румен Радев на среща с президента на Унгария Каталин Новак. Държавните глави разговаряха в Рига, в рамките на срещата на върха на инициативата "Три морета" в Латвия, която е домакин на международния форум тази година, уточниха от пресофиса на държавния глава.

Без преодоляване на демографската криза е невъзможно да бъде постигнато и реално социално и икономическо развитие с поглед към бъдещето, посочи Румен Радев. На срещата бяха обсъдени различни аспекти от политиките на Унгария, насочени в подкрепа на семействата, които са разделени от оказването на социална подкрепа на хората в неравностойно социално положение.

Изборите са краен вариант за Радев, но той не бяга от отговорност

Изборите са краен вариант за Радев, но той не бяга от отговорност

Парламентарно представените партии да проявят отговорност

Споделен беше унгарският опит в оказването на подкрепа за младите семейства да се сдобият със собствено жилище, за предоставянето на данъчни облекчения, които насърчават раждаемостта, както и за опрощаване на студентските кредити при определени условия.

Отбелязана беше и ролята на образованието като ключов фактор за обществена интеграция, насърчаване на отговорното родителство и получаване на социална подкрепа.

България и Австрия имат активно икономическо и инвестиционно сътрудничество, споделят общи позиции по много теми от дневния ред на Европейския съюз и ще продължат всестранно да развиват двустранното си партньорство.

Радев обсъжда Украйна и бизнеса на "Три морета" в Рига

Радев обсъжда Украйна и бизнеса на "Три морета" в Рига

"Три морета" включва 12 държави членки на ЕС

Това беше общата позиция на президентите на България и Австрия Румен Радев и Александер Ван дер Белен, които проведоха днес среща в рамките на срещата на върха на инициативата "Три морета" в Рига.

На срещата бяха обсъдени възможностите за транспортиране на зърнени храни от Украйна по река Дунав, поради блокирането на украинските пристанища в Черно море, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.