Не приемам поста на председател на Съвета по киберсигурност като капан. Това каза вицепремиерът Марияна Николова за Нова телевизия. Според нея в държавата не можело някакъв конкретен сектор да се определя като "горещ картоф".

Тя посочи, че Съветът се състои от 18 ръководители на важни държавни ведомства, включително силовите, като МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. Ще има и представител на президента, който ще бъде определен с указ.

Марияна Николова ще отговаря и за киберсигурността

Марияна Николова ще отговаря и за киберсигурността

Това е решено днес със заповед на Бойко Борисов

По думи на Николова задачата на Съвета ще е да изготви Стратегията по киберсигурност. Тя съобщи, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието относно киберрекета.

След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени, заяви Николова, посочвайки, че предвидените наказания са от 2 до 8 години. Тя предлага за подобни провинения от 5 до 15 години затвор.

"Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС", обяви Николова.

Създават четири национални компетентни органа по киберсигурност

Създават четири национални компетентни органа по киберсигурност

Те ще контролират дейностите, свързани с мрежовата и информационната сигурност