Никой няма да крие премиера Бойко Борисов. Това увери Данаил Кирилов от ГЕРБ по време на дебатите за правилника на Народното събрание. Блицконтролът беше една говорилня, подчерта депутатът.

Опозицията се оплака срещу идеята тази форма на контрол върху властта да отпадне. Кирилов обясни, че блицдопитване до министрите ще има с комисиите.

Блицконтролът бе завоевание, контрира червеният Жельо Бойчев. Той прогнозира, че мнозинството няма да изкара пълен мандат. От какво се притеснявате г-н Борисов да излезе от тази трибуна и да даде отговор на актуалните въпроси, попита социалистът.

Джейхан Ибрямов от ДПС философски обезоръжи опонентите си. Някой скоро да е чел Сократ, попита той и припомни, че Сократ е казал: "Говори, за да те видят". Блицконтролът бил демократичен контрол върху властта, заимстван от Великобритания.

„Искри” в НС заради телевизионното излъчване на парламентарния контрол
Обновена

„Искри” в НС заради телевизионното излъчване на парламентарния контрол

Социалистите съзряха ограничаване на правата

По-рано, депутатите се скараха и за преместването на петъчния парламентарен контрол от ефира на БНТ 1 в ефира на БНТ 2.

Красимир Янков от БСП постави въпроса за медийната прозрачност.

"Ще обърна внимание, че с направеното предложение, внесено от народните представители от ГЕРБ, трябва да поставим въпроса за прозрачността. За тази медийна прозрачност, за която е необходимо ние да създадем възможност на членовете на обществото да си изградят мнение за стойността на информацията, защото има много източници на информация и управляващите явно разчитат на възможността за манипулиране на това обществено мнение чрез други източници на информация", атакува социалистът.

Той припомни, че е направено изследване на медийната прозрачност у нас, където се открояват осем фактора, които влияят на прозрачността. Един от тях, а именно отчетност на изпълнителната власт пред гражданите на всички нива, е на водещо място. Защо ограничавате възможността да бъдат задавани въпроси и питания към изпълнителната власт, към министри, вицепремиери и премиери, попита Янков.

Кого ще скриете от парламентарен контрол, кой от министрите, предложен от големия или от малкия партньор, продължи с атаката той. Красимир Янков предположи, че съобразно досегашната практика в законодателния орган не може да се смята, че министрите на ГЕРБ искат да се скрият.

.е. логиката е, че малкият партньор - големият триглав малък партньор, ще бъде скрит от парламентарен контрол", предположи още червеният депутат. Той видя задкулисие и договорка в това, че предложението се внася от герберите.

Социалистът нападна и управленската програма на бъдещата власт, в която нямало нищо конкретно. Красимир Янков предположи, че с това предложение са извити ръцете на ГЕРБ.

Изключително арогантно, самонадеяно и без да чувате нито един от аргументите на опозицията - разумните аргументи, механично гласувате правилник, с който вероятно целите да приспите българското общество, предположи още Красимир Янков. Той поиска отговор и дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепя предложенията за ограничаване на контрола върху изпълнителната власт.

Янков припомни, че двата кабинета на Борисов са си тръгнали предсрочно и предположи, че с тяхната арогантност властта ще трае шест месеца или година.