Соцлидерът Корнелия Нинова се отчете за резултатите от проведените срещи с партиите за казуса със свободна продажба на земеделска земя.

ЕК настоява забраната да падне. Ако не се съобразим, ни чакат солени глоби, изтъкна лидерът на левицата.

Нинова е разговаряла с партийните водачи. Помолих да превъзмогнем партийните си различия и да търсим обединение по тема, която е национален интерес, обясни в кулоарите на НС червеният лидер.

Поправката да не се приема и внася сега, решили партиите. ДПС обаче били против. Те предлагали два месеца да се мисли за решение и евродепутатите да бъдат включени в обсъжданията. Трябвало да се проведат и разговори с ЕК и да се намери решение за ограничение на свободното продаване на земеделска земя.

Нинова иска извънредно заседание на земеделската комисия и да се дискутира темата заедно с министъра на земеделието Румен Порожанов.

От президента Румен Радев пък соцлидерът иска институционално обединение по темата. ДПС смятали, че трябва да изпълним изискването на Брюксел и да падне ограничението за продажба на земя на чужденци, но Корнелия Нинова отсече, че земеделската земя е национално богатство. Ограничение имало и в Полша, Унгария и други европейски държави, които не дават земя да се купува от чужденци.