Участието на БСП в служебния кабинет е само Янаки Стоилов. Това заяви пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя определи като "несериозно" твърдението на ГЕРБ, че БСП е вкарана през задния вход във властта и на свой ред изтъкна, че има заместник-министри на ГЕРБ в различни ведомства.

По думи на Нинова Стоилов не е станал служебен министър на правосъдието с програмата на БСП, за да прави реформа на правосъдната система.

Янаки Стоилов ще се справи с работата, защото има качествата да го направи, но не смятам това да се използва в предизборната кампания на БСП като аргумент, заяви тя и поясни, че БСП ще се яви със същата програма на предсрочните избори на 11 юли.

Румен Радев: ГЕРБ остави служебния кабинет с вързани ръце - заради бюджета и Плана за устойчивост
Обновена

Румен Радев: ГЕРБ остави служебния кабинет с вързани ръце - заради бюджета и Плана за устойчивост

Правителството ще реши до дни дали да внесе Плана за възстановяване и устойчивост

"Ще работим за това да се покажем като управленска алтернатива. "Има такъв народ" беше емоционален избор, но не са управленска алтернатива", категорична бе соцлидерката.

Тя припомни, че позицията им в 45-ото Народно събрание е била да се състави временен кабинет на ИТН с няколко приоритета - спешни социални мерки, Плана за възстановяване и ревизия на управлението на Бойко Борисов. Партията на Слави Трифонов обаче нямала "нито готовност, нито потенциал, нито желание" да направи това.

Според Нинова промените в институциите, които направи служебното правителство, са логични и наложителни.

По нейни думи НАП и Агенция "Митници" са работели като чадър и като инструмент за натиск, поради което смените на ръководителите им били разбираеми.

Огнян Герджиков: Може да има нови избори и да сме без парламент половин-една година

Огнян Герджиков: Може да има нови избори и да сме без парламент половин-една година

Според него и след 11 юли няма да стигне коалиционната култура

Лидерът на БСП заяви, че предложението на Мая Манолова за съществуването на парламентарната комисия за ревизия на управлението, без да има работещо Народно събрание, е правен нонсенс. Тя подчерта, че смисълът на тази комисия ще е постигнат, когато прокуратурата повдигне обвинения.

Нинова съобщи още, че в БСП е започнал процесът по номинации за листите за предсрочните избори и добави, че на 22 май на Национален съвет на БСП ще предложи нов състав на Изпълнителното бюро.

Относно новото движение в левицата "Социализъм 21-ви век" тя бе заяви, че то не я притеснява, а очаква нови идеи от учредителите му.