Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изразила резерви по някои от материалите на КСНС, които са били отразени в крайния вариант на декларацията. Това стана ясно от коментара й пред журналисти след заседанието на КСНС.

Румен Радев настоя за интеграция на родната отбрана в европейската
Обновена

Румен Радев настоя за интеграция на родната отбрана в европейската

Заседанието на КСНС приключи с консенсус

По думите й в някои от докладите пишело, че по време на председателството България ще бъде безпристрастен посредник на разговорите по общата отбранителна политика.

Тя беше категорична, че Европредседателството не е само посредничество и ние трябва да сме активен участник в разговорите. Нинова е предложила да сме с активна позиция по време на разговорите, което се е приело.

Нинова е изразила несъгласие, че ще бъдем защитник на общата позиция на Съвета на ЕС.

"Смятам, че председателството е възможно, за да бъдем не само защитник на общата позиция, а да бъдем участник в нейното изготвяне", добави тя.

"Поставих въпроса на фона на председателството къде и как ще бъде защитен националният интерес", категорична беше Нинова.

Според нея от докладите се е видяло, че ние нямаме готовност българската икономиката да се включи ефективно, а и нямаме готови проекти.

Тя попита и с какво самочувствие ще бъдем посредник, като не сме си приели собствената стратегия.

"За мен правителството фатално закъснява с тези възможности и изпуска възможности за развитие на българската икономика", заяви още лидерът на БСП.

Нинова е поискала и конкретни мерки и срокове за това как България да спечели от Европредседателството.

43% от българите вярват в успешно европредседателство

43% от българите вярват в успешно европредседателство

Привържениците на ГЕРБ - оптимисти, избирателите на БСП - по-скептични

Тя заяви, че е предложила извън дневния ред да се вземе позиция по престъпленията от последните седмици и затова е изразено мнението, че това, което се случва е тежък удар по имиджа на България.

Трябва институциите да се обединят, за да се изчисти лицето на страната.

По повод готвения вот на недоверие Корнелия Нинова потвърди, че не се отказват от вота и той ще бъде на тема корупция.

По думите й корупция има и в сектор отбрана и даде за пример снимка на Елена Йончева на падналата ограда по границата, а това е съоръжение, свързано с националната ни сигурност.