"Направих всичко по силите си. Оттук нататък отговорността е на президента.". Това написа лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова в социалната мрежа Фейсбук.

Постът й е часове преди да бъде върнат третия мандат след като в парламента не приеха предложената законодателна програма на БСП.

Утре БСП връща мандата
Обновена

Утре БСП връща мандата

Свиленски установи, че ИТН са патерица на ДПС, а Възраждане на ГЕРБ

Днес след като обявихме, че утре връщаме мандата неизпълнен, ми се обадиха разтревожени десетки асоциации на средни и малки предприятия, работодателски организации, домоуправители, граждани.

Твърдението на всички е, че хаосът с цените на енергоносителите, който се задава и липсата на решения на КЕВР, ще бъдат фатални за икономиката и семействата. Настояват за спешни решения на правителството в оставка и на Народното събрание. Искам да им кажа: направих всичко по силите си, за да помогна, пише лидерът на БСП.

Предложих парламентът да продължи работа до 15 август и да задържим мандата дотогава. Нападнаха ме, че нарушавам Конституцията, и че го правя от жажда за власт за още две седмици. 

„Възраждане“ не са сигурни, че утре БСП ще върне мандата

„Възраждане“ не са сигурни, че утре БСП ще върне мандата

Реално няма законодателна програма

"Предупредих какво ни чака без председател на КЕВР. Обявиха ме за некомпетентна и алчна за власт", пише Нинова.

Внесох програма и закони, които щяха да решат много от проблемите. Днес даже и не ги допуснаха в дневния ред на парламента.

"Направих всичко по силите си. Проявих търпение, търсих мостове, предлагах решения. Сега се разбира, че съм била права, но е късно. Утре връщаме мандата.

Яростта, омразата и желанието за бързо идване на власт на стария модел на управление от страна на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", уби всяка възможност за държавническо и разумно решение за излизане от кризата. Оттук нататък отговорността е в ръцете на президента и на онези, които не проявиха никаква грижа за хората и грам мисъл за следващите месеци", написа в социалната мрежа Корнелия Нинова.

Припомняме, на 18 юли президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на кабинет в състава на 47-ото народно събрание на БСП.

На заседанието на Изпълнителното бюро на БСП от 25 юли бе обсъдено да се действа в два варианта с третия и последен проучвателен мандат, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов за пореден път в изявление през социалните мрежи обяви, че се оттегля от коалицията. Този път мотив му беше запис от разбор на политическата ситуация на ПГ на "Демократична България". От партията после пуснаха и пълния запис.

На следващия ден Националният съвет на БСП реши да внесе в парламента законодателна програма и ако тя бъде одобрена, да предложи състав на кабинета.

БСП бяха вече призовани да не държат мандата излишно от опозицията в лицето на ГЕРБ/СДС, ДПС и "Възраждане", а днес по темата се включи и бившият лидер на БСП Михаил Миков.