Корнелия Нинова бойкотира конгреса на ПЕС. Там Сергей Станишев трябва да бъде преизбран за президент на евролевите.

Лидерът на БСП му пожелава здраве и успех. Тя обаче няма да отиде, защото ПЕС настоява да се приеме Истанбулската конвенция.

Левицата стояла обаче твърдо зад кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС. Столетницата ще има своя делегация на конгреса, но Корнелия Нинова няма да ходи.

Партията подкрепя редица решения на конгреса на ПЕС, но не всички.

Конгресът щял да приеме резолюция за равенство между половете и се настоява всички държави да ратифицират Истанбулската конвенция. Не приемаме това, каза Нинова. Тя е изпратила вече своето становище. Делегацията на БСП няма да подкрепи резолюцията.

Освен това европейските щели да вземат решение за миграцията. Всяка държава солидарно трябвало да приеме мигранти иначе за нея щяло да има санкции. С това БСП също не е съгласна.

Припомняме, напрежение между ПЕС и БСП отдавна има по въпросите за Истанбулската конвенция, а Сергей Станишев не веднъж се изказа с укор по въпроса. Също така българските и европейските социалисти се разминаха и по темата с мигрантите.

Председателят на Партията на европейските социалсти (ПЕС) Сергей Станишев обяви, че идеите, които се обсъждат от лидерите на страните членки на Европейския съюз за справяне с проблема с миграцията, са "на парче" и целят временно успокояване на страстите.