Двадесет кризисни центъра за жени, жертва на домашно насилие може да бъдат изградени с парите, които БСП и ВМРО искат държавата да похарчи за референдум "за" и "против" Конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие, коментира пред БТВ лидера на ПЕС Сергей Станишев.

Според него документът е станал обект на "безумни интерпретации" в България и в него нито "третия пол", нито "еднополовите бракове", които гневят консервативни кръгове в политиката и обществото.

"Едно от следствията на ужасно изкривения начин, по който се води дискусията, е, че ние показваме на жертви и насилници абсолютно погрешен сигнал - че като общество толерираме това. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху страхове хипотетични загърбва реалния проблем", коментира Станишев.

Станишев: Дебатът за Истанбулската конвенция излезе извън контрол

Станишев: Дебатът за Истанбулската конвенция излезе извън контрол

Той предупреждава, че в културната война жертва е истината

Посещавайки кризисен център за жертви на насилие, лидерът на ПЕС е чул "покъртителни истории" за жени, които буквално нямат къде да отидат. Само през този обект за 5 години са минали 2200 жертви. "Колко жени си мълчат, защото това е традицията, защото е срамно да те бият вкъщи", коментира той и припомня статистиката, според която една от три българки е жертва на домашно насилие.

По думите му Истанбулската конвенция "не е някаква конвенция на османския султан", а най-мащабният международен договор за превенция и борба с насилието, в който са заложени ангажименти на държавите и инструменти за защита на жените, които в момента в нашето законодателство просто отсъстват. Станишев припомни, че у нас тормозената от мъжа си жена трябва да доказва, че е жертва.

38% от българските жени са претърпели насилие от бивш партньор

38% от българските жени са претърпели насилие от бивш партньор

В съвместно изявление на еврокомисари Йоурова и Мария Габриел относно Истанбулската конвенция

За така спорния термин "джендър" лидерът на ПЕС даде своя превод: "Означава социалните роли, които са били различни в различните общества и се променят в хилядолетията. Преди 100 г. жените не са имали право да гласуват, социалната роля на жените е била да си стоят вкъщи".

Съветът на Европа реагира на медийната и политическа истерия в България със специална декларация, в която се подчертава, че конвенцията не въвеждат сексуално образование в училище, еднополови бракове и подобни. На пленума на БСП тази декларация е била раздадена на участниците, но, по думите на Станишев, "не беше чута".

"В политиката често има конюнктурни съображения, има страхове. Отговорността на политиците е да мислят с главите си дългосрочно", заяви Сергей Станишев.

Румен Радев не иска ратификация на Истанбулската конвенция

Румен Радев не иска ратификация на Истанбулската конвенция

Документът е зле написан закон според президента

Станишев признава, че се притеснява и от позицията на президента Румен Радев, който в Брюксел се обяви срещу Истанбулската конвенция: "Аргументите, които той сподели, са стряскащи. Правата на човека в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се отнемат права от държавата и се дават на НПО не е състоятелен - освен че държавата не си върши работата в тази сфера".

Той се възпротиви и срещу твърдението, че борбата с насилието над жените е работа само на полицията: "Това е комплексен обществен проблем, който започва от създаването на културни нагласи за ролята на жената. Това означава "джендър" - какво може да прави жената, какво не може, каква е ролята в семейството - дали е равноправна, дали е подчинена".

И Каракачанов иска референдум срещу гей браковете и джендър понятията
Обновена

И Каракачанов иска референдум срещу гей браковете и джендър понятията

Призовава партиите да откликнат на гласа на народа

Припомняме, ПЕС заявиха, че Българската социалистическа партия е участвала пълноценно в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на Истанбулската конвенция в процедурата на обсъждане в ПЕС.

Също така, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии. Освен от БСП, които се обявиха против ратификацията, от ВМРО и "Атака" също се възпротивиха. Социалистите дори дадоха заявка и за организиране на референдум. Само няколко дни след като заявиха това, социалистите обаче смениха въпроса. Позицията на БСП беше разкритикувана обаче от бившия лидер и сега председател на ПЕС Сергей Станишев. Да организира референдум се закани и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.