Правителството на Борисов използва кризата за далавери. Това заяви лидерът на опозицията Корнелия Нинова в социалната мрежа Фейсбук.

"Уважаеми българи, докато ви облъчват с ежедневни пиар акции, управляващите ще продължават да крадат вашите пари. Използват кризата и страховете ви за далавери. И маскират грабежа като антикризисни мерки", пише Нинова.

Тя посочва като една от далаверите увеличаване капитала на Българската банка за развитие (ББР) със 700 млн. лв. за помощ на малкия и среден бизнес и излязлата информация, че от тази банка е финансирана колекторска фирма със 75 млн. лв. Самата фирма за събиране на вземания била отчела приходи от 2000 лв. годишно.

Иронично Нинова твърди, че подобно финансиране на фирма за събиране на кредити е принос в световната икономическа наука и практика. Тя упреква политиката на финансовата институция, че от банка на дребния бизнес в банка на олигарсите.

Държавният ресурс, тоест вашите пари се изливат в техните джобове под вещото "управление" на Борисов, казва соцводачът и предлага алтернатива: слагане лимит на кредита за една фирма- например един милион (след разговори с малкия и среден бизнес какъв лимит би им бил полезен).

Определяне на критерии за кандидатстване само за малък и среден бизнес и само за българско производство, подчертава Нинова. Според нея сега е моментът да се инвестира в родното, стига целта е да се прави икономика, а не далавера.

Тя изтъква, че в целия свят сега отговорните държавници стимулират националните си икономики. Неслучайно и Европейската комисия промени критериите за държавна помощ.