Категорично не отговарят на истината информациите, че четирите партии, преговарящи за коалиционно правителство, са се разбрали за ротационно председателство на Народното събрание, а като първи шеф на парламента да стане лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В това бе категорична самият председател на БСП в направено изявление на "Позитано" 20, на което не бе дадена възможност за задаване на въпроси от страна на представителите на медиите.

Припомняме, че по-рано днес в общественото пространство изтече информация за писмо от страна на главния секретар на ДСБ - една от партиите в "Демократична България", изпратено за съгласуване до Изпълнителния съвет на формацията.

"Такава уговорка нямаме", лаконична бе Нинова. Нямало и уговорка за това коя партия какви министерства да поеме и какви хора да назначи начело на тях.

В изказването си, продължило едва броени минути, Нинова очерта и няколко основни принципа, които ще следват социалистите.

На първо място - потвърждавали волята си за съставяне на редовно правителство, което да "преведе България през кризата и да промени модела на управление".

Нинова изказа още и удовлетворение от това, че при публичните си разговори четирите преговарящи партии - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" намерили много обши неща в програмите си. Въпреки това обаче останали и неизчистени въпроси.

Именно затова от "Позитано" 20 настояват за организирането на лидерска среща на председателите на четирите формации.

"И в резултат на тази среща да се подготви писмено коалиционно споразумение с много ясно разписани ангажименти - по дати и по месеци", подчерта Корнелия Нинова.

В едноседмичен срок след представянето на подобен документ БСП ще гласуват дали го подкрепят на Националния си съвет, който ще бъде присъствен. Едва след като се случи всичко това щели да бъдат водени разговори за конкретни имена и постове. Тяхната работа е да спасяват държавата, а не да разпределят постове, увери Нинова.