Кратък бе разговорът между кандидат-премиера на ГЕРБ проф. Николай Габровски и Българската социалистическа партия. Както заяви и във вторник, лидерът на социалистите Корнелия Нинова и партията й няма да подкрепят първия мандат за съставяне на правителство с мандат на партията на Бойко Борисов.

"Проф. Габровски, тук сме от уважение към Вас и за да Ви кажем три изречения. Приемете нашите уважения като личност и като професионалист. Ние няма да подкрепим правителство, излъчено от Вас като кандидат за министър-председател, тъй като това според нас е правителство на ГЕРБ. Ние имаме дългогодишни отношения с партия ГЕРБ, те не са конюнктурни, не са от вчера, в продължение на години ние имаме своите спорове и противоречия по начина на управление на страната. Тази наша позиция остава непроменена", лаконична бе соцводачката.

На свой ред проф. Габровски отново изведе като акцент главните приоритети, за които според него следва да се бори политическата класа - приемането на нужните за прилагането на Плана за възстановяване закони, влизането в Шенген и еврозоната. 

Габровски и ДБ единни в евроатлантическите си приоритети

Габровски и ДБ единни в евроатлантическите си приоритети

Ключовата "ценност" на кабинет Габровски - Планът и да не загубим средства

"Ролята ми, влизайки в тази роля на медиатор, е тези дългогодишни отношения да бъдат по някакъв начин закърпени. Защото ситуацията е силно обезпокоителна и то обезпокоителна от гледна точка на това, че всички съзнават, че едни нови предсрочни избори не могат да доведат до нищо добро, напротив, ще задълбочат кризата", аргументира се кандидат-премиерът на ГЕРБ.

Няма шанс да бъде подкрепен първият мандат, но с втория и третия има възможност за конструктивизъм, "върна топката" Корнелия Нинова.

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Мисия невъзможна е от "Позитано" да погледнат благосклонно към кабинет "Габровски"

"Когато дойде време за тези мандати, ще имате нашия коментар", коментира темата на брифинг в парламентарните кулоари постфактум тя. При условие, че не бъде реализиран първият проучвателен мандат за съставяне на кабинет, Националният съвет на БСП следва да с събере, за да реши как да процедира при евентуален втори или трети опит за съставяне на правителство.