Крещящата корупция, неефективност на правораздаването и общата несигурност кара инвеститорите да заобикалят България. Показателно е решението на Microsoft да инвестира в Гърция 1 млрд. и да разкрие 100 000 работни места там. Очевидно е, че решението не е заради евтината работна ръка там. Това са думи на лидера на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър на "Позитано" 20.

Президентът на компанията Смит казва, че го правят, "защото имат доверие в гръцката икономика и правителството". Никога няма да чуем такова признание към правителството на Борисов, смята Нинова.

Според нея управлението на премиера Бойко Борисов постави България трайно на дъното на повечето европейски класации - най-бедна страна, най-бързо топяща се нация, растяща функционална неграмотност на децата, масова емиграция, корупция. Според нея това е достатъчно за подаване на оставка. За да не отидат подготвените тук кадри в IT сектора да работят в чужбина, Нинова смята, че е необходима целенасочена държавна политика.

Тя предлага конкретни мерки

- създаване на национална гимназия за дигитални науки;

- в държавната банка за развитие да се отдели специален сегмент за финансиране на иновативни и start-up компании;

- да се инвестира в институтите на БАН за развитие на иновации и високи технологии и редица други.

За да се случи всичко това е необходима промяна на политиката, която да се подчинява на ясни правила и добър бизнес климат, завършва писмото си Нинова.