Това, което е започнато, ще се свърши докрай. Казали сме, че ще спрем кражбите, знаем какво ще последва от това, знаем какви действия ще предприемете - няма да спрем. Имаме решителност да спрем с тази корупция.

Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол в Народното събрание. Тя отговори на въпрос на председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски за участие на България в световното изложение "ЕКСПО 2020" в Дубай.

Нинова обясни, че едно от обещанията на новото правителство е, че ще спрат кражбите и ще потърсят отговорност на виновните лица за арогантното поведение. "Неслучайно си позволих да кажа арогантно поведение, защото в момента фирмата изпълнител предявява претенции да й изплатим още два милиона отгоре на тези 4 милиона, за които не е свършена работа. Нещо повече - тук в тази папка съм донесла 700 страници истински доказателства, доклади на проверяващи органи, свидетелски показания за това, което се е случвало там на място", изтъкна Нинова.

Тя посочи, че този доклад с тези 700 страници вече се намира на бюрото на прокурори, които се занимават със случая. "Просто няма да позволим и аз няма да позволя в Министерство на икономиката и индустрията да се случват такива неща. Един от хората, които даде показания и разказа какво се е случвало на място, който е участник в събитията, получи телефонно обаждане да си оттегли показанията. Няма да стане така, уважаеми, които и да сте", отбеляза Нинова.

Тя подчерта, че скоро ще застане с други такива случаи и ще ги доведе докрай. "Няма да се плащат повече пари по тази сделка. Една стотинка няма да потъне повече в тази черна дупка. Ако искат да отиваме в съда, там ще доказваме кой е крив и кой е прав. Задържаме им гаранцията в размер на 50 %, която са внесли. За остатъка от 50 ще си търсим правата по съдебен ред", закани се Нинова.

Нинова съзря корупционна схема в българското участие на "Експо 2020" в Дубай

Нинова съзря корупционна схема в българското участие на "Експо 2020" в Дубай

Тя определи ситуацията като "черна дупка, в която са потънали милиони'