Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова даде извънреден брифинг днес. На него тя изнесе информация, свързана с българското участие в "Експо 2020" в Дубай. Нинова представи кратка хронология на събитията около изложението.

"На 21 декември 2018 г. правителството на ГЕРБ решава България да участва в световното изложение "Експо 2020" в Дубай и финансира това участие с 6 720 000 лв. с ДДС. След това решение се провежда обществена поръчка и се сключва договор с консорциум "България Експо 2020" на 13.12.2019 г. Този консорциум трябва да изпълни по договор следните неща: да направи концепция, да изготви дизайн, лого, да направи павилион, да осигури експонатите и тяхното разполагане, персонал, програма, събития, билети, плащане на такси, търговска дейност и реклама на България", сподели тя.

Корнелия Нинова обяви, че е останала шокирана, когато видяла, че в договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. "Преведени са следните суми: на 20.12.2019 г. - 1 212 000 лв. авансово, на 27.04.2021 г. - 3 240 000 лв. авансово. Или общо държавата е платила на фирмите в консорциума 4 452 000 лв.", уточни министърът на икономиката и индустрията.

Друг проблем, който е направил впечатление на Нинова е, че срещу това авансово плащане консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция за 50% от тази стойност. "Правителството превежда 4 млн., те обезпечават тази сума само за половината", добави тя.

Третото нещо, на което Нинова обърна внимание е, че консорциумът не изпълнява условията по договора. Тя добави, че "Министерството на икономиката и индустрията е направило редица проверки на място и са изготвени доклади. Също така са пращани са писма до консорциума за изпълнение по договори, но от това не е последвало нищо.

Вицепремиерът Корнелия Нинова определи ситуацията като "черна дупка, в която са потънали милиони". Министърът уточни, че КПКОНПИ разследва случая. Очаква се сигнал да бъде подаден и в Прокуратурата.

Министърът на икономиката пое ангажимент да спре тези корупционни схеми. "Ще задържим гаранцията по договора, но тя покрива само 50% от авансовите плащания, ще си търсим остатъка по съдебен ред", категорична бе Нинова.

Припомняме, че и преди четири месеца имаше проблеми с организацията на българското участие на изложението, когато българи бяха задържани на летището в Дубай с реплика на Панагюрското златно съкровище заради неизрядни документи.

НИМ се похвали, че копието на Панагюрското съкровище вече е изложено в Дубай

НИМ се похвали, че копието на Панагюрското съкровище вече е изложено в Дубай

Копия на български златни съкровища са изложени до април 2022 г.