Сериозна промяна в работата на Държавната консолидационна компания, под чиято шапка са редица крупни държавни дружества. Това е била целта на промените в ръководството на ДКК, за които се разбра в сряда, заяви титулярът на дружеството - вицепремиерът по икономика и индустрия Корнелия Нинова.

Припомняме, че отстраненото ръководство на ДКК бе назначено след няколко перипетии от първия служебен кабинет, назначен от Румен Радев и тогавашния икономически министър Кирил Петков. Новото ръководство е съставено предимно от близки до партията на Нинова БСП.

"Изпълнителният директор си подаде молба за доброволно освобождаване, смених и целия борд. Искам да оптимизирам работата на държавните дружества, знаете какви проблеми има там - с язовири, и с други предприятия. Прецених, че има нужда от изцяло нов състав на борда, с който да оптимизираме работата.

Всеки момент Сметната палата трябва да е готова с подробен доклад относно състоянието на ДКК, съобщи още Нинова.

Не е лесно да бъде разпусната ДКК, като държавните дружества преминат под личното ръководство на икономическите министерство, каквито идеи биват лансирани, смята Нинова. Дълбока административна реформа като тази би била сериозно предизвикателство, което да забави оптимизирането на работата на държавните фирми.

Нинова коментира и вчерашния разпит на премиера Петков в прокуратурата. "Мисля, че много се преекспонира този казус. Всяка власт - изпълнителна, законодателна и съдебна, е длъжна да се включи според правомощията си в борбата с корупцията. Винаги съм казвала - за мен големия проблем е заровен в тази сграда - в лобисткото законодателство. Оттук трябва да започне голямата битка."

Прокуратурата даде ДКК на КПКОНПИ

Прокуратурата даде ДКК на КПКОНПИ

Отделно е постъпил сигнал от изпълнителния директор на ДКК