"БАБХ са инструмент за изпълнение на правителствени решения. За чумата отговорност носи Министерски съвет и премиера. Кой проспа година и половина и даде пари за бутафорната ограда - правителството и Порожанов. Кой реши да се отпуснат триста лева за почистване на дворовете и нито лев за плащане по пазарни цени - правителството."

Това коментира пред журналисти в Шумен председателят на БСП Корнелия Нинова, запитана за действията на БАБХ по отношение тежката криза с африканската чума по свинете. 

Започва изплащането на еднократната помощ за щетите от африканската чума
Обновена

Започва изплащането на еднократната помощ за щетите от африканската чума

Плащания няма да се извършват единствено в област Кърджали

Според нея унищоженият роден свиневъден сектор ще бъде компенсиран с внос и цените ще се увеличават. Нинова подчерта, че политиката в сектор животновъдство, търговската политика, салдото, внос-износ - това са все въпроси на държавната политика

"Къде се скриха по тези въпроси министри и премиер? Много е лесно да обикаляш страната с държавен ресурс и да раздаваш парите, събрани от хората. И да се хвалиш, че взимаш кампания на ръчно управление. Да сте видели да са взели криза на ръчно управление? Да сте видели напоследък премиера на горящо сметище или на падналия мост във Варна, или в някоя ферма, където избиват животни? При криза се покриват, докато се размине и изключват микрофоните на журналистите, за да няма неудобни въпроси", каза още Нинова.

"Ние не стояхме безучастни. Предложихме пет конкретни мерки за преодоляване на кризата с животните и в помощ на икономиката и на хората. Всичко отхвърлиха", изтъкна още лидерът на БСП.

БАБХ влиза в лични стопанства и търси живи прасета за евтаназия
Обновена

БАБХ влиза в лични стопанства и търси живи прасета за евтаназия

Загубите от чумата за целия сектор ще са милиарди, коментират експерти