Ден след като в Гранитна зала на Министерския съвет бяха демонтирани микрофоните, за да не могат присъстващите репортери да задават въпроси от пресслужбата на кабинета "Борисов-3" обясниха причината за действията си.

Публикуваме съобщението без редакторска намеса:

"Във връзка с медийни публикации относно начина на провеждане на съвместните изявления на министър-председателя Бойко Борисов и новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Министерския съвет, които се състояха вчера, бихме искали да направим следните уточнения:

В изпратената до медиите предварителна информация, с която те бяха уведомени за предстоящата визита на новоизбрания председател на ЕК, беше съобщено, че преди срещата премиерът Борисов и Урсула фон дер Лайен ще направят кратки изявления за медиите. Форматът на изявленията е съгласуван между екипите на премиера и на новоизбрания председател на ЕК, като българската страна се съобрази изцяло с предложението на своите гости - преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изявленията, без въпроси от медиите.

При провеждането на брифинги и пресконференции микрофоните в Гранитна зала за представителите на медиите са налични. Когато обаче се предвиждат само изявления и официалните лица настояват изрично да няма въпроси, микрофоните се демонтират, защото не могат да бъдат изключени заради смущения в останалата част на озвучителната система."