Предсрочни избори в тази ситуация са най-демократичното нещо, което може да се случи и в зависимост от резултата да ни подреди по друг начин. Народът ще го каже и народът е този, който има думата в този случай.

Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов, след като излезе от "Дондуков" 2, където взе и върна мандата за съставяне на правителство, връчен му от президента Росен Плевнелиев.

В началото на изказването си премиерът в оставка коментира, че в политиката трябва да има и морал, и достойнство, както и да се управлява тогава, когато си спечелил избори, когато имаш самочувствието, че това, което правиш е най-правилното. "Демокрацията е най-ценното нещо и тогава, когато народът дава правото кой да управлява - народът го взима. Ако един ден пак прецени, сме готови - на нашите места сме", заяви Борисов.

Борисов обеща да звъни на Путин за бронирана лада "Нива"

Борисов обеща да звъни на Путин за бронирана лада "Нива"

Той напомни, че имал няколко смъртни присъди от международни босове, които залавял

На въпрос защо е отказал подкрепа на Патриотичния фронт за съставяне на правителство в рамките на този парламент в случай, че президентът им връчи третият мандат, разписан в конституционната процедура, Борисов коментира, че всичко, което патриотите са искали в програмата на ГЕРБ е записано по друг начин и на практика така както те са отказали да участват във властта като са подкрепяли ГЕРБ само според нещата, разписани в тяхната програма, така и ГЕРБ сега им дължал това: "Така както патриотите казаха - ще подкрепим създаването на правителство, но по никакъв начин няма да участваме във властта, ще подкрепяме само това, което има в нашата програма - това ние им го дължим."

"Какво се оказа на практика - всичко, което те искаха в програмата на ГЕРБ е записано по друг начин, сиреч повишение на пенсиите на базата на пенсионната реформа", коментира Борисов, изтъквайки, че винаги на базата на излишъка от ГЕРБ са давали допълнително средства за Коледа и Великден на пенсионерите.
"Разбира се, че сме да се вдигнат пенсиите, но след като се гарантира стабилност в дългосрочен план. Иначе просто едни хора ще бъдат излъгани години да нямат пенсии", обясни Борисов.

Той заключи, че нищо лошо не се е случило и оставят държавната хазна с излишък от 3,8 млрд. лв. Борисов отбеляза, че едва три тримесечия страната ни отчита ръст в икономиката - 3,6 % за последното тримесечие 3,1 на годишна база.

"Моята прогноза беше и ако не бяха тези огромни плащания - Американски централи, Белене, КТБ и други подобни, ние щяхме да го минем този ръст", коментира още той.

Вървим към предсрочни избори, отсече ГЕРБ
Обновена

Вървим към предсрочни избори, отсече ГЕРБ

Разочаровани били от патриотите заради популизма с пенсиите

Борисов отчете, че през този период той и ПГ на ГЕРБ са успели с изключителна воля да избавят България от контрабандистите, като припомни, че над 3,8 млрд. лв. са влезли в държавната хазна от приходните агенции, МВР и ДАНС и разбира се с волята на прокуратурата. По думите му излишъкът за ноември ще е 3,4 млрд. лв.

В този свят, в който виждате какви катаклизми се развиват, всеки отговорен човек иска да запази за държавата си малко мазнинка - да има гаранция - фискален резерв и възможност да оперират със средства. Това ние сме го оставили сега на България. Аз съм доволен, че всички дават добра оценка на правителството, за стабилността и финансовата система, посочи още Борисов. По думите му всички сфери са получили повече пари, така че няма и да се усети, че са си отишли. 

Той обобщи: "Доста се направи, нищо лошо не се е случило. Вече има и бюджет в държавата."

По думите му ако Румен Радев се договори с Росен Плевнелиев да направят служебен кабинет, който да направи изборите - нищо лошо не се е случило.
"Умолявам новоизбраният президент г-н Радев при наличния бюджет да седнат с президента да излъчат едно правителство, което да направи прехода, да определи дата за избори и да се успокои държавата", заяви Борисов. Според него така ще има възможност и да се излъчи от служебния кабинет следващия ни еврокомисар. Борисов отговори отрицателно на въпроса дали ГЕРБ ще предложат някого за еврокомисар.

"Това е демокрацията", констатира още той.

Борисов коментира и че се учудва на приказките на патриотите в последните дни - винаги сме били диалогични и в приятелски отношения.

На въпрос дали ще преговарят с РБ - като мине тяхното съвещание днес, Борисов посочи, че като го поканят на среща и като кажат какво предлагат, той ще излезе и ще им каже крайното си решение. "Една от слабостите ми е, когато ме питате - аз да си кажа мнението и след това да слушам цял ден анализатори, които обясняват какво съм искал да кажа.

"Две години са много време в политиката, факт е, че всички сега казват, дори и г-н Валери Симеонов, че много стабилно е било през тези две години. Сигурно мъничко заслуга имам и аз за това", допълни Борисов.

Той предупреди лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който когато казвал, че ще изхвърля афганистанци от България, трябвало да знае, че нанася тежки удари по репутацията на държавата. По думите на Борисов само Германия била върнала повече афганистанци от нас, след разговора му с комисар Могерини. Той потвърди, че в последните дни са върнати стотици граждани на Афганистан, но според нормите в международните споразумения при спазване на човешките права. Премиерът се обърна към медиите с молба да излъчат и това, за да бъдат успокоени хората. Той посочи, че всичко обещано в Харманли вече се прави.

Борисов заяви, че иска да се съобрази с волята на народа от референдума. Той бе категоричен, че всичко може да се промени, ако има желание и припомни, че Избирателния кодекс от ГЕРБ са го променяли няколко пъти по чужда воля.
"Ние подкрепяхме това, за да не се разпадне още тогава правителството", заяви премиерът, явно имайки предвид подкрепата им за казуса със задължителното гласуване.