Италианският град Милано е най-вероятният домакин на Европейската агенция по лекарствата след преместването ѝ от Лондон заради Брекзит, докато германският град Франкфурт е фаворит да е домакин на Европейския банков орган. Това става ясно от букмейкърски коефициенти, публикувани днес от британския букмейкър Ladbrokes.

Последни сме в оценката за домакин на Европейската агенция по лекарствата

Последни сме в оценката за домакин на Европейската агенция по лекарствата

София отговаря само на два от над 30 показатели

На другия полюс според букмейкъра са малтийската столица Валета и нашата столица София, които имат най-малки шансове да се превърнат в седалища на Европейската агенция по лекарствата, докато Люксембург не изглежда да има някакви шансове да приеме Европейския банков орган.

Според коефициентите, докато Милано има 2/1 шансове да е новото седалище на Европейската агенция по лекарствата, а словашката столица Братислава и френският град Лил са с шансове съответно 5/1 и 6/1, София е с нищожните шансове 25/1, а Валета е с 33/1.

За Европейския банков орган шансовете на Франкфурт са оценени с коефициент 6/4, докато на австрийската столица Виена с 2/1. Люксембург е на дъното с коефициент 20/1.

Гласуването на новите седалища на двете агенции ще се състои сред 27-те страни членки на ЕС по време на Европейския съвет на 20 ноември. Общо 19 града кандидатстват за Европейската агенция за лекарствата, докато за Европейския банков орган кандидатстват 8 града.