Бившият президент Петър Стоянов заяви в ефира на БНТ, че 21 години след началото на прехода страната ни не стои лошо в очите на западните си партньори, но трябва да преодолеем „политическия си провинциализъм" и България трябва да намери своето място.

По отношение на самата смяна на политическата ориентация на страната на 10 ноември 1989г, Стоянов заяви, че случилото се е резултат от „осмисленото желание на комунистическата номенклатура" да превърне фалиралата комунистическа държава в пазарна демокрация, намираща се под контрола й.

Бившият президент заяви, че години преди промените, във върховете на компартиите в Източния блок е имало кръгове, които са знаели силата на парите и са били наясно, че единствено с въвеждането на пазарната система ще се създадат сигурни условия за онаследяване на капиталите.

Според Стоянов, демократичните сили в източна Европа не са били наясно с реалната ситуация в собствените си страни и това е допринесло за утвърждаването на поставените в новите си роли на бизнесмени и политици бивши комунистически функционери.

Петър Стоянов посочи, че в основата на новия руски и източноевропейски капитализъм стоят дълбоко атеистични и цинични хора. Според него, първото се дължи на отрицанието на религията, заложено в комунизма, а второто - на изпразването от съдържание на ценностите, заложени в него. Президентът направи сравнение със западния капитализъм, който е възникнал по времето религиозната Реформация.

Петър Стоянов изрази съжаление, че идеалите на истинските антикомунисти у нас не са се реализирали. По думите му, в опозицията от самото й създаване е имало „внедрени хора", а потеклото на други така и не им е позволило да приемат, че новата европейска идентичност се крепи на два стълба - антикомунизма и антифашизма.

По отношение на носталгията по отминалата епоха и публикации в пресата, показващи, че покупателната способност на населението е спаднала, Стоянов заяви, че няма общество, в което хората, искащи права и свобода, да са мнозинство. По думите му преобладават тези, които „се интересуват само от цената на млякото".