Кабинетът Габриел не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ. Това бе обявено на брифинг на "Продължаваме промяната - Демократична България", на която застанаха всички председатели на партии, както и част от номинираните министри. 

Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че голяма част от министрите, включително и самият той не е давал съгласие. Вече е изготвил декларация, че не иска да участва в кабинета. Припомняме, че Мария Габриел върна в 16 часа мандата изпълнен и изчете поредица от имена в предложението си за кабинет.

Няма съгласие и по Споразумението, опроверга думите на Рая Назарян акад. Николай Денков. Имало още текстове, които не са договорени, а подпис имало само от Мария Габриел. Нищо не налага и такова бързане, отчете Денков и каза, че всичко се случило в първия ден на проучвателния мандат.

Мария Габриел споделяла отговорността

Мария Габриел споделяла отговорността

Рая Назарян обясни, че ПП/ДБ не са подписали споразумението

Кирил Петков заяви, че днес е изгубил безвъзвратно доверието си към Мария Габриел. Днес тя показа, че няма качествата да бъде премиер. Кирил Петков смята, че Мария Габриел се е поддала на натиск, а премиерът на една страна не трябвало да се навежда.

Жал ми е за нея, а от господин Борисов ме е срам, изтъкна Кирил Петков. Самият Борисов се скрил зад четирите жени и нито се появил на въпросните преговори, нито си вдигал телефона. Вълкът козината си мени, но нрава не, заяви Петков и обяви: Днес Борисов избра своята дружба с господин Пеевски пред България, заяви още Кирил Петков.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов призна, че е смутен - такова чудо не е имало. Това е скандал и нарушаване на Конституцията, смята лидерът на ДСБ и призова президентът да оттегли указа си, а председателят на НС да не вкарва точката в дневния ред на парламента.

И Асен Василев е смутен от това, че е вписан като министър, а не се е съгласявал. По думите на Василев това, което се вижда, са селски тарикатлъци. Това е абсолютно безобразие, изтъкна финансовият министър и посочи, че това никога не се е случвало в историята на изпълнителната власт - това е наглост, безпардонност, безобразие, който никой номиниран за премиер не може да си позволи. Мария Габриел вече не била част от решението, а част от проблема и я нарече красивото лице на мафията.

Според Христо Иванов добронамерено се водели разговорите. Спънката дошла от това, след като се видяло, че няма да се договори ролята на ДПС във вземането на решения. Тогава от ГЕРБ започнали да търсят аргументи за провал на преговорите и станало ясно, че се цели взривяване на процеса, като се напускали разговорите драматично. Според Иванов споразумението и неговият ефект са големият проблем.

В споразумението останаха спорни въпроси, посочи Христов Иванов, заявявайки, че за да се твърди за съгласие трябва да има подпис. Той отрече да се е подписвал под споразумение, както обявиха от ГЕРБ.

От ПП-ДБ били готови да продължат преговорите дори и днес, но пак имало драматично напускане. Мария Габриел им казала, че няма да внесе несъгласуван състав на МС при Румен Радев.

Христо Иванов разказа и случка от преговорите - след като 9 души предложили от ПП-ДБ за министър на е-управлението, десетият, с добра биография, предложен от Мария Габриел и който получил и тяхната подкрепа, се оказало, че изобщо не знаел, че е предлаган за министър.

За какво доверие можем да говорим изобщо, недоумява Христо Иванов. Той недоумява как от тук нататък ще се правят компромиси и как изобщо ще се управлява с коалиции.

Борисов и Пеевски взривиха всичко, изтъкна Иванов и допълни, че Пеевски няма право на първа брачна нощ.

Според правосъдния министър Атанас Славов има тежко нарушение на Конституцията с това предлагане на имена за министри, на които не им е искано съгласието. Той смята за провала на преговорите и ротацията, че ГЕРБ и ДПС не искат рестартиране на съдебната система.

И Славов показа декларацията си за отказ да бъде включен в състав на Министерски съвет. Андрей Цеков, МРРБ също не иска да е министър на Мария Габриел.

Пред медиите излезе и Катя Панева, която заяви, че никога не се е виждала, не познава и не е разговаряла с Мария Габриел и няма как да бъде предлагана от нея за министър на здравеопазването. 

Камъчетата, които станали морени, според Кирил Петков са, че ГЕРБ не са искали да правят реформа в службите и съдебната система.

Стана ясно още от пресконференцията, че името на Тодор Тагарев не е обсъждано.

А на финала Атанас Атанасов увери, че сред ПП-ДБ няма сини мравки и те са единни както в подкрепата, така и в опозицията. От ПП-ДБ са категорични, че представеният състав на Габриел няма да мине.