Работих за защита на интересите на България. Това обяви пред медиите Мария Габриел, след като върна изпълнен мандата на държавния глава Румен Радев. Страната има нужда от стабилно управление, а при съставяне на кабинета е постъпила отговорно, обоснова действията си от последния час Мария Габриел.

На въпросите обаче съставът на този кабинет съгласуван ли е с ПП/ДБ Мария Габриел заяви, че е постъпила "отговорно", отговорността е споделена и в състава няма непознати имена, само "познати имена, които могат да носят отговорност". Отговор дали министерски съвет и или не е съгласуван не даде.

Мария Габриел отново повтори, че с ПП/ДБ "нямаме различия по отношение на съдебната реформа".

Коментарът за споразумението дойде не от Мария Габриел, а от Рая Назарян, като Габриел не спомена и дума за него.

Още преди 2 дни Габриел одобрила споразумението, а снощи в 18.00 часа то било одобрено от Христо Иванов. Половин час, след като било подписано вече от госпожа Габриел, останалите лидери от коалицията са отказали да го подпишат. 

Споразумението и състава на кабинет не са били съгласувани с ГЕРБ. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков на заседанието на ПП-ДБ в централата на ДСБ. Това не е нашият състав, заяви той. Тепърва предложеният от Габриел кабинет ще бъде обсъден и решено дали ще го подкрепят.

На дневен ред са и приоритетите на хората, стана ясно от думите й. Затова на България й е нужно правителство, по мнението на първия ни дипломат. България в този момент не може да бъде изпратена на избори, категорична бе Мария Габриел. Всеки носи своята отговорност, подчерта тя.