"Носталгията по социализма е манипулативна. Най-големият мит за Прехода е, че не е донесъл нищо добро на България", коментира пред БТВ Надежда Нейнски, външен министър на България 1997-2001 г., бивш лидер на ОДС, евродепутат и посланик на България в Турция.

По думите й дори най-големите критици на събитията след 10 ноември не могат да не признаят колко много се промени България, а трудностите по време на демокрацията са нещо естествено, защото е много трудно да се промени една система. Големият проблем е, че не се е променил начинът на мислене.

Според нея, трябва да разберем, че битката за демокрация е ежедневие и дава като пример Турция, където младите хора са изключително активни, дори когато има опасност да бъдат арестувани заради своите идеи, участват активно в изборите и успяват.

В България хората имат усещането, че изборът е компрометиран и нищо не зависи от тях, много се говори, че има фалшификации и голям проблем е купеният вот, но за да се преборим с тези негативни явление трябва именно да участваме масово в изборите, обяснява Нейнски.

За нея СДС кауза, която ще пази в сърцето си, а ролята на обединението е била епохална. "Преходът приключи с преговорите на България за влизане в ЕСОт нас зависи какви лидери си избираме и как защитаваме интересите си. Не ни е виновен ЕС, всеки сам кове съдбата си".

Във връзка с работата й като посланик в Турция, Нейнски е благодарна, че е там в период, когато в страната се преплитат всички геополитически интереси.

Горанов: България винаги да е нащрек, когато Русия и Турция действат заедно
Обновена

Горанов: България винаги да е нащрек, когато Русия и Турция действат заедно

Координационният център във Варна е за учения