Координационният център във Варна ще ръководи всички учения, които се провеждат под натовски флаг в Черно море. Там ще има комуникационна техника и оборудване, свързано с планиране и провеждане на учения в Черно море. Не става въпрос за голяма военноморска база с инфраструктура.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в студиото на Нова телевизия. Той бе част от българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов в САЩ за среща с американския президент Доналд Тръмп. 

И сега има военни обекти на територията на Варна, става въпрос само за логистика. Там ще има ситуиране на този логистичен център. От там ще се извършва координация и общо командване. Натовски кораби влизат в Черно море със специален режим, припомни финансовият министър. 

Координационният център във Варна вероятно е военно командване

Координационният център във Варна вероятно е военно командване

Светът се движи към триполярност, обясни проф. Румен Кънчев

На въпрос дали е възможно партньорите ни да не смятат Турция за надежден натовски партньор и да искат да се изнесат към Варна, Горанов отговори: "Те не са възхитени от това че натовска Турция купува модерни, опасни ракетни остановки (от Русия - б.р.) - това е най-меката позиция, която съм чувал от американска страна".

България винаги трябва да е нащрек, когато Русия и Турция започнат да действат заедно. Винаги сме били надежден и предвидим партньор на Балканите, заяви Горанов.

По думите му американският президент Доналд Тръмп има задълбочени познания за нашия регион. "Имахме предварително подготвена Декларация за стратегическо партньорство - енергийна сигурност, отбранителни способности, която бе публикувана и от нашия, и от техния пресцентър. Коментирахме състоянието на региона", каза Горанов. 

Какво договориха Тръмп и Борисов?

Какво договориха Тръмп и Борисов?

Двете страни обявиха мерки, насочени към засилване на стратегическото партньорство

За съвместни енергийни проекти Горанов заяви, че се очакват американски експерти да оценят това, с което разполагаме.

Представихме на Тръмп проекта и искахме от американска страна, до колко те могат да се включат - да дойдат експерти по сигурност, които ще видят на място нещата. С "Дженерал електрик" този проект би могъл да се сглоби на разумна цена, каза Горанов без да отчита спецификата на ядреното оборудване. 

US посланикът: Американски експерти идват за „Белене”

US посланикът: Американски експерти идват за „Белене”

Новият посланик очерта целите си през следващите 3 години

Придобихме два руски реактора от последно поколение, които сега са на площадката на АЕЦ "Белене". Имаме желанието, в случай че се появи интерес да се изгради български или смесен проект, който да е икономически рентабилен и да не бъде поставен българския данъкоплатец като заложник без държавни гаранции. Той отчете, че Македония и Черна гора проявяват интерес.

Финансовият министър отчете, че покупката на осемте изтребителя Ф-16 е увеличила разходите ни за отбрана до 3,1% от БВП. 

Визите, енергетиката, Ф-16 и посещение в България - основни теми на срещата Тръмп-Борисов

Визите, енергетиката, Ф-16 и посещение в България - основни теми на срещата Тръмп-Борисов

Двамата дадоха висока оценка на двустранните контакти в редица сфери

Следващата година 0 -1,61 - 1,62% от БВП за отбрана. Продължаваме да смятаме, че това беше единствената изгодна сделка за българските ВВС. В Европа има и друг самолет, но той е по-скъп от Ф-16, каза Горанов, защитавайки направените разходи.

Горанов заяви, че е изненадан от способността на американския президент Доналд Тръмп да комуникира. В коментар за видео кадрите, излъчени от срещата, Горанов обясни, че Тръмп първо се дръпна, но после не беше така.

Бяхме леко впечатлени за забавянето на началото на срещата. Срещата на четири очи прерасна в двучасова с цветен диалог. Тръмп е дружелюбен към България. Искаше да извлече колкото може повече по отношение на Борисов, заяви Горанов.

За отпадането на американските визи финансовият министър заяви, че темата с визите е на ниво Конгрес и е свързана с изпълнението на определени икономически критерии. По-добра координация от страна на визовите служби могат да ускорят процеса. 

5% по-малко отказани US визи за българите за последната година

5% по-малко отказани US визи за българите за последната година

Това отчете зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев

Относно публикуваното видео с посрещането на българската делегация и вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов, който с дънки и сам си носи куфара, Горанов обясни, че няма кой да им носи куфарите. Багажът се натоварва и се сваля, става въпрос за ръчен багаж, който той можеше да остави в самолета и багажът щеше да бъде свален. Куфарът ми беше придвижен от правителствения протокол, каза той.

"Краси можеше да изчака малко и да слезем министрите, които бяхме преценили, че ще сме облечени в костюми. След часове полет човек се колебае как да слезе", заяви финансовият министър и допълни: "Видяхме, че вицепремиерът има нелоши костюми за срещи в Овалния кабинет".