Вероятно зад анонсирания Военноморски координационен център във Варна се има предвид военно командване.

Така разтълкува пред БНР бившият зам.-военен министър и член на Евроатлантическия център за сигурност проф. Румен Кънчев договореното между България и САЩ по време на посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон.

Центърът ще бъде "в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие", стана ясно от прессъобщението на МС.

По думите на Кънчев той ще координира действията на страните от НАТО в този регион - Румъния, Турция и България - и на приятелските на НАТО страни, каквито са Грузия и Украйна

Какво договориха Тръмп и Борисов?

Какво договориха Тръмп и Борисов?

Двете страни обявиха мерки, насочени към засилване на стратегическото партньорство

"Според мен изграждането на този център е закъсняло", каза той и добави, че вероятно Русия ще запази относително неутрална позиция по този въпрос.

"Като много положително се възприема посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ. Особено важен е подписаният документ - рамката за стратегическо партньорство в следващите 10 години, където е дефинирано разбирането за стратегическо партньорство между България и САЩ. И там са включени всички основни компоненти на едно сериозно и задълбочено стратегическо партньорство", заяви Кънчев във връзка с подписания документ при посещението на българската делегация в Белия дом

Соломон Паси: Ключовата дума при срещата Борисов - Тръмп е "сигурност"

Соломон Паси: Ключовата дума при срещата Борисов - Тръмп е "сигурност"

Визитата била сериозен жалон за следващите 30 години в българо-американските отношения

"Светът се движи към триполярност, много по-сложен от двуполярния свят, с масово превъоръжаване - особено с ядрено оръжие и с високотехнологично оръжие. В този контекст сигурността е много важна. САЩ са водеща страна в областта на сигурността и отбраната и е много важно с такъв съюзник да имаме стратегическо партньорство", заяви проф. Кънчев.

Според него в документа се поставя акцент на модернизацията на българските въоръжени сили. 

Визите, енергетиката, Ф-16 и посещение в България - основни теми на срещата Тръмп-Борисов

Визите, енергетиката, Ф-16 и посещение в България - основни теми на срещата Тръмп-Борисов

Двамата дадоха висока оценка на двустранните контакти в редица сфери