Родителите, които искат по най-бързия начин да видят оценките на детето си, неговите отсъствия от час и забележки по поведението му ще трябва да плащат по 1,20 лв. на месец.

Това е цената на ползването на електронния дневник. Училищата, които го ползват обаче няма да плащат допълнително за електронната екстра.

Единственото, от което училището има нужда, са компютър и интернет, каза Йордан Йорданов, управител на фирмата изработила електронната система ДАН електроник. Той посочи, че от електронния дневник до 2011 г. са се възползвали 80 училища от 27 града в страната. За новата учебна година до сега заявка за участие са дали над 600 училища, а очакванията на фирмата са през първия учебен срок са те да достигнат 1000.

Родителите на учениците, могат да се регистрират за услугата като изпратят ID или ЕГН на своето дете чрез SMS на номер 1987 (единен за всички оператори) или на страницата на системата www.e-school.bg (заплащането се извършва чрез ePay или EasyPay). След това системата напълно автоматично информира родителите за оценки, отсъствия, поведение, здравен статус, родителски срещи и други училищни събития, свързани с техните деца. Това може да стане чрез обаждане по телефон на номер 0882 818 905, SMS или e-mail.

В момента в София 20% от училищата имат електронен дневник, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че 40% от школата имат и електронна дъска. " На децата може би тази идея няма да се хареса на първо четене, но тя е важна за тяхното развитие". Фандъкова коментира, че поради влошената комуникация между училището и родителя - твърде късно се разбира за безпричинните отсъствия.

Резултатите от национално-представително проучване показват, че 85% от родителите на учениците в страната смятат за нужно въвеждането на електродния дневник. 58% от директорите и 90% от учителите смятат, че подобна стъпка би довела до конкретни резултати в ежедневната им работа с учениците.

Електронната системата стартира през юни 2004 г. Пилотно проектът стартира в училището "Баба Тонка" в Русе, където неизвинените отсъствия на учениците са намалели два пъти след ползването на електронния дневник.